1. Anasayfa
  2. Sağlık

Bilmeniz Gereken 6 Düşük D Vitamini Belirtisi

Bilmeniz Gereken 6 Düşük D Vitamini Belirtisi
Bilmeniz Gereken 6 Düşük D Vitamini Belirtisi
0

Bilmeniz Gereken 6 Düşük D Vitamini Belirtisi

Sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilecek kadar D vitamini almıyor olabilirsiniz. Ulusal Tıp Kütüphanesine göre, D vitamini eksikliği kemik yoğunluğunun azalmasına yol açar, bu da osteoporoz ve kırıklara (kırıklara) yol açabilir.

Yeterli D vitamini almak nispeten kolaydır. Yağlı balık gibi bazı yiyecekler, güneş ışığı gibi D vitamini düzeylerini yükseltmeye yardımcı olabilir. Cleveland Clinic’te bir aile hekimi olan M.D. Donald Ford, Health’e, özellikle ellerinizi ve yüzünüzü her gün 15 dakika güneş ışığına maruz bırakmanın yardımcı olabileceğini söylüyor. (Ayrıca bir gün yağmur yağarsa ertesi gün 30 dakika güneşte kalarak bunu telafi edebilirsiniz.)

 

Obezite

Obezite İncelemelerinde yayınlanan 2015 tarihli bir meta-analiz, obez erkek, kadın ve çocukların D vitamini eksikliğinin obez olmayan kişilere göre %35 daha fazla olduğunu ve obez kişilere göre D vitamini eksikliği olma olasılığının daha yüksek olduğunu buldu. Cochrane Sistematik İncelemeler Veritabanına göre, yağ dokusunda D vitamini birikimi obez kişilerin D vitamini alma riskini azaltabilir çünkü adipositler vitaminleri daha az verimli bir şekilde tutar ve serbest bırakır. Bu, kan seviyelerinin neden düşük olduğunu açıklayabilir.

 

Diyabet

Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism’de 2015 yılında yayınlanan bir İspanyol çalışması, diyabetli veya ön diyabetli kişilerin kan şekeri normal olanlara göre daha düşük D vitamini seviyelerine sahip olduğunu buldu. Bağlantı, BMI spektrumundaki insanlar için geçerlidir. Aslında, diyabeti veya ön diyabeti olan hem zayıf hem de obez kişilerin D’si diyabetik olmayanlara ve diğer metabolik bozukluklara göre önemli ölçüde daha düşüktü.

 

Kalp Hastalığı

Kalp hastalığı ve D vitamini eksikliğinin el ele gittiği iyi bilinir. 2022’de European Heart Journal’da yayınlanan bir araştırma, D vitamini eksikliğinin kan basıncını ve kardiyovasküler hastalık riskini artırabileceğini buldu. Var olduğuna dair kanıtlar buldum. Ancak uzmanlar, daha yüksek D vitamini seviyeleri ile daha düşük kardiyovasküler risk arasında doğrudan bir bağlantı olduğuna dair bir kanıt olmadığını söylüyor. JAMA Cardiology’de yayınlanan 2019 tarihli bir meta-analiz, 83.000’den fazla katılımcıyı ve D vitamini takviyesini inceledi. Araştırmacılar, D vitamini takviyesinin daha düşük majör kardiyovasküler olaylar, miyokard enfarktüsü, inme veya kardiyovasküler hastalıktan ölüm riski ile ilişkili olmadığını bulmuşlardır.

 

Lupus

Vücudun bağışıklık sisteminin kendi organlarına ve dokularına saldırdığı kronik enflamatuar bir hastalık olan Lupus, genellikle D vitamini eksikliği ile ilişkilidir. D) Düşük D seviyeleri ile de ilişkili olan Amerika Lupus Vakfı’na göre kortikosteroidler de reçete edilebilir.

British Medical Journal’da 2022 yılında yayınlanan bir araştırma, balık yağı (bir omega-3 yağ asidi) olsun veya olmasın beş yıllık D vitamini takviyesinin lupus, pirinç tarlası gibi otoimmün hastalıkları azaltmaya yardımcı olabileceğini buldu. Araştırmacılar, balık yağı olsun ya da olmasın, D vitamini düzeylerini artıranlarda otoimmün hastalıklarda %22 azalma buldular.

 

Erken Doğum

Obstetrics and Gynecology’de 2.000’den fazla hamile kadınla yapılan 2015 tarihli bir araştırma, 25-hidroksivitamin D’nin (vücuttaki D vitamini depolarının bir ölçüsü) daha yüksek olan kadınların daha düşük doğum riskine sahip olduğunu buldu37. kaç hafta önce Yazarlar, D’nin erken doğuma yol açabilen plasental bakteriyel enfeksiyonları azaltarak koruyucu bir etkiye sahip olabileceğini öne sürdüler.

American Journal of Epidemiology’de yayınlanan 2014 tarihli bir çalışmada, Collaborative Perinatal Project’ten (42.000’den fazla kadın üzerinde yapılan bir araştırma) gelen verileri inceleyen araştırmacılar, beyaz olmayan annelerin daha önce 25’ini azalttığını buldular – yüksek hidroksi-D düzeylerinin riskle ilişkili olduğunu bildirdiler.

 

Multipl Skleroz

Bu Yazıya Tepkiniz Nedir?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    _ok_oldum
    Şok Oldum
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    k_zg_n_m
    Kızgınım
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.