1. Anasayfa
  2. Teknoloji

Blok Zinciri Nedir?

Blok Zinciri Nedir?
Kripto para hakkında temsili görsel
0

Blok Zinciri Nedir?

Neredeyse bir gecede birkaç bitcoin yatırımcısını milyoner yapan son kripto balonu ile blockchain ve kripto para terimlerine rastlamamak mümkün değil. Bir süre önce sadece bir popüler kripto para birimi varken, blockchain ve bitcoin kelimeleri birbirinin yerine kullanıldı. Bu dönem, onları farklılaştırma ihtiyacının artmasından çok önceydi.

Küresel olarak piyasada farklı kripto para türleri ortaya çıktığında, blockchain teriminin ayrı bir anlam kazanması gerekiyordu. Günümüzde blockchain, özel bloklardan oluşan bir zincir oluşturan bir defter teknolojisine atıfta bulunmaktadır. Blok zinciri nedir? Kripto para ise blockchain teknolojisi içinde değiş tokuş edilen tokenleri ifade eder. Bu belirteçlerin parasal değeri vardır ve satılabilir, satın alınabilir, yatırım yapılabilir, mikro uçlu ve ödemeler için kullanılabilir.

Blok zinciri nedir? Blockchain, tüm işlemleri kronolojik sırayla kaydeden merkezi olmayan ve dijitalleştirilmiş bir defterdir. Verileri taklit edilmesi veya hacklenmesi imkansız bir şekilde depolayan matematiksel bir yapıdır. Blok zinciri nedir? Blockchainler, piyasa katılımcılarının merkezi kayıt tutmaya gerek kalmadan tüm kripto para birimi işlemlerini izlemelerine olanak tanır. Düğüm olarak da bilinen ağa bağlı bilgisayarlar, işlem tamamlandıktan sonra blockchain’in indirilebilir bir kopyasını alır.

Blockchain başlangıçta sanal para birimi Bitcoin için bir muhasebe yöntemi olarak geliştirildi. Günümüzde aynı teknoloji, işlem doğrulamaları gibi çeşitli ticari faaliyetlerde kullanılmaktadır. Bu teknolojinin kullanılmasıyla, değiştirilemeyen kalıcı kayıtlar oluşturulur ve bu da tek bir merkezi otorite yerine tüm topluluk tarafından doğrulanabilen orijinalliği sağlar.

 

Kripto Para Nedir?

Kripto para terimi, kriptografi ve para birimi kelimelerinden geldi. Kriptografi kod yazma sanatıdır, para birimi ise belirli bir ülkede kullanılan parasal bir sistemdir. Kriptografi yoluyla oluşturulan sanal ve dijital bir para birimidir. Maddi olmayan yönü yalnızca çevrimiçi para biriminden yararlanır. Kripto para birimleri, bir hükümet tarafından verilmedikleri, ancak yazılım ve bilgisayar programları (algoritmalar) aracılığıyla edinildikleri için diğer para birimlerinden farklıdır.

 

Blok Zinciri ve Kripto Para Birimi Arasındaki Benzerlikler

Maddi olmayan

Her ikisi de maddi olmayan ve sanaldır.

Teknoloji

Blockchainler ve kripto para birimleri, son teknoloji yeniliklerinin bir parçasını oluşturur. İlk blok zinciri, 2000’li yılların sonlarında Satoshi Nakamoto adı altında guruların atılımından sonra yakın zamanda icat edildi.

Bağlılık

Hem kripto para birimleri hem de blok zincirleri birbirine bağlıdır. Blockchainler işlem kayıtlarının yolunu sağlarken, kripto para birimleri aktarılmakta olan gerçek araçlardır.

 

Blok Zincirine Karşı Kripto Para Biriminin Farkları

  • Blockchainler ve kripto para birimleri, teknolojiye dayalı son gelişmelerdir.
    Her ikisi de çevrimiçi sanal işlemleri kolaylaştırır.
  • Blockchainler, yapılan tüm işlemleri kaydeden merkezi olmayan defterlerdir. Bir zincir oluşturmak için bağlanan bloklardan oluşur. Şimdiye kadar yapılan blok sayısı sayısızdır.
  • Kripto para birimleri, sanal işlemlerde araç olarak kullanılan Bitcoin ve Ethereum gibi dijital para birimleridir.
  • Kripto para birimleri, bir kod yazma sanatı olan kriptografi yoluyla yapılır. Para birimleri, ödeme yapmak, spekülatif yatırımcılar için yatırımlar ve servet deposu olarak farklı şekillerde kullanılır.
  • Kripto para birimleri parasal değere sahiptir ve gerçek parayla değiştirilebilir. Şimdiye kadar değerlerinin birincil belirleyicisi spekülasyondur.
  • Kripto para birimleri diğer tüm para birimlerinden farklıdır, çünkü hükümet tarafından ihraç edilmek yerine, belirli yazılım ve ekipman kullanılarak madencilik yoluyla oluşturulurlar.

Bu Yazıya Tepkiniz Nedir?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 2
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    _ok_oldum
    Şok Oldum
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    k_zg_n_m
    Kızgınım
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.