1. Anasayfa
  2. Sağlık

Diş Eti İltihabı ve Tedavi Yöntemleri

Diş Eti İltihabı ve Tedavi Yöntemleri
0

Diş Eti İltihabı Nasıl Geçer

Diş Eti İltihabı” Gün boyu tükettiğiniz yiyecek ve içecekler dişlerinizde yapışkan bir film veya kalıntı bırakır. Çoğu insan , çürükleri önlemek için düzenli fırçalama ve diş ipi kullanma ihtiyacını takdir etse de , fazla plak diş eti çizginizin altında kaldığında neler olabileceğinin farkında olmayabilirsiniz. Zamanla diş etlerinin etrafında oluşan plak sertleşerek tartar adı verilen bir maddeye dönüşür. Bu tartar, dişler ve diş etleri arasında bakterilerin dişeti çizgisinin altına geçmesine izin veren ve diş eti iltihabı olarak bilinen bir duruma neden olan bir boşluk oluşturur. Diş eti iltihabı, tedavi edilmezse enfeksiyona ve daha ciddi ağız sağlığı sorunlarına yol açabilen diş etlerinde ağrı ve şişlik ile karakterizedir.

Düzenli olarak fırçalayan ve diş ipi kullanan kişiler bile bu hastalığın etkilerinden mutlaka bağışık değildir. Aslında, yetişkinlerin ve ergenlerin çoğunluğu belli bir düzeyde diş eti iltihabından muzdariptir ve çoğu bunu bilmiyor bile. Bu durumun ileri vakaları ağrı veya hassasiyetle sonuçlanabilirken, hafif diş eti iltihabı olan kişilerde herhangi bir ağrı olmayabilir. Diş eti iltihabının bazı kesin belirtileri arasında kırmızı veya şişmiş diş etleri, ağızda kötü bir koku veya hoş olmayan bir tat ve hatta diş etleri ile dişler arasında gözle görülür bir ayrılık vardır.

Ne yazık ki diş eti iltihabı, kötü ağız sağlığına giden yolda sadece ilk adımdır. Tedavi edilmeden bırakıldığında, diş eti iltihabı periodontitis olarak bilinen bir duruma dönüşür. Periodontitis ile risk altında olan sadece diş etleri değil, aynı zamanda dişleri destekleyen altta yatan bağlar ve kemik yapısıdır. Diş etlerinin altındaki plak, tartar ve bakteriler bu yapılarda kalıcı hasara yol açarak dişlerin gevşemesine veya birbirinden uzaklaşmasına neden olur. Periodontitis sonunda diş kaybına neden olabilir.

Diş eti iltihabına karşı mücadelede kendinizi silahlandırmaya hazır mısınız? Kendinizi diş eti hastalığından nasıl koruyabileceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin.

Diş eti iltihabının en iyi tedavisi, ağız hijyenidir.

Diş Eti İltihabının Önlenmesi ve Tedavisi

Kötü diş hijyeni , diş eti iltihabının başlıca nedenlerinden biridir. Düzensiz fırçalama ve diş ipi kullanımıyla birlikte yüksek şeker içeren bir diyet , plakların diş eti çizgisi üzerinde ve çevresinde hızla birikmesini sağlar. Bu durum, protezler veya diş telleri gibi uygun olmayan diş cihazlarından kaynaklanan tahrişten de kaynaklanabilir veya daha da kötüleştirilebilir. Yanlış hizalanmış dişler, diş etleri için iki kat tehdit oluşturur: Çapraşık veya hizası bozuk dişler, uygun ağız bakımını daha zor hale getirir ve plağı çıkarmayı daha zor hale getirir. Bu dişler, aynı şekilde iyi oturmayan bir protezle aynı şekilde tahriş edici olabilir ve bu da diş eti iltihabı riskinde artışa neden olur.

Dişlerinizi çok şiddetli fırçalamanın veya diş ipi kullanmanın diş eti iltihabının başlıca nedeni olduğunu bilmek sizi şaşırtabilir. Çok fazla basınç diş etlerini tahriş eder ve ağzınızı plak ve bakterilere karşı daha savunmasız bırakabilir. Hormonal değişiklikler, hastalık ve hatta belirli ilaç türleri de diş eti iltihabına katkıda bulunabilir.

Dişeti çizgilerinin altından kendi başınıza tartarı çıkaramazsınız, ancak bir diş hekimi bölgeyi temizleyebilir ve diş eti iltihabının etkilerini tersine çevirebilir. Diş hekiminiz ayrıca tüm bakteri ve toksinlerin uzaklaştırıldığından emin olmak için antibakteriyel gargara veya ilaçlar reçete edebilir.

Elbette önleme, bu hastalığa karşı en etkili tedavi olmaya devam ediyor. Yılda en az bir kez diş hekiminizle bir kontrol planlayın ve etkili ağız bakımı alışkanlıklarını sürdürün. Yumuşak kıllı bir fırça kullanarak günde en az iki kez fırçalayın ve diş ipi kullanın ve bunu yaparken hafif baskı uygulayın. Sağlıklı bir diyet uygulayın ve soda ve şeker gibi yapışkan yiyeceklerin tüketimini en aza indirin. Şiddetli veya kronik diş eti iltihabı yaşıyorsanız, ağız sağlığı sorunlarınızın nedeni olup olmadığını belirlemek için alabileceğiniz herhangi bir ilaç hakkında doktorunuzla konuşun. Son olarak, uygun olmayan diş cihazlarını değiştirin ve yanlış hizalanmış dişleri düzeltmek için ortodontik çalışmaya yatırım yapmayı düşünün.

BİLİYOR MUSUN?

Diş eti iltihabı dişlerinizden çok daha fazlasını etkiler: Çalışmalar, diş eti hastalığı ile kalp hastalığı, felç, diyabet ve prostat kanseri gibi ciddi durumlar arasında bir bağlantı olduğunu göstermektedir. Diş eti iltihabı ve diğer diş eti hastalıkları olan hamile kadınlar, sağlıklı diş etlerine sahip kadınlara göre düşük doğum ağırlığı, erken doğum veya ölü doğum için daha fazla risk yaşarlar.

Bu Yazıya Tepkiniz Nedir?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    _ok_oldum
    Şok Oldum
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    k_zg_n_m
    Kızgınım
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim

Merhaba, Malatya/yeşilyurt doğumluyum. Tekstil Teknoloji Teknisyenliği alanında önlisans yaptım ve şuan özel bir sektörde mesleğimi icra etmekteyim.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.