Pomodoro Tekniği Nedir Nasıl Uygulanır
0

Pomodoro Tekniği Nedir?

Pomodoro tekniği, öğrenme faaliyetlerini daha etkili yapabilmek amacıyla uygulanmakta olan bir ders çalışma metodudur. Bu metotla birlikte bir ders ya da yapılması gereken iş parçalara bölünür. En yaygın uygulanan pomodoroya göre 25 dakika yapılan işin ardından 5 dakika mola verilmektedir. Bu periyot iş tamamlanana kadar sürer ve verimli bir çalışma sağlanmış olur. İlk olarak Francesco Crillo tarafından uygulanan bu teknik kısa sürede büyük ilgi görmüş ve birçok kişi tarafından uygulanmaya başlanmıştır.

Pomodoro Tekniğindeki Amaç Nedir?

Pomodoro tekniğindeki amaç genel itibariyle çalışma sürelerini düzenleyerek bir işi daha etkili ve verimli tamamlama metodudur. Bu iş bir ödev, rapor ya da proje olabilir. Pomodoro tekniği, zamanı daha etkili kullanmaya, projeyi daha etkili bir biçimde tamamlamaya olanak sağlar. Kendi içindeki mola sistemiyle proje sahibinin daha az sıkılmasına ve projesinden daha fazla keyif almasına ön ayak olur.

Pomodoro Tekniği Nasıl Uygulanır?

Pomodoro tekniğinin uygulanması için belli aşamalar vardır. Bunlar aşağıda maddeler halinde belirtilmiştir.

1) Öncelikle üzerinde çalışılacak ödev, proje ya da görevin belirlenmesi gerekmektedir. Bu çalışma için hazırlıklar yapılmalı ve kağıt, kalemler ya da bilgisayar hazırlanmalıdır. Ses ve gürültüden uzak, insanı uzun süre oturuşta yormayacak bir yere oturulmalıdır.

2) Çalışmada ne kadar süre çalışılacağı ve ardından ne kadar mola verileceği belirlenmelidir. Genel olarak pomodorolarda 25 dakika çalışma ardından 5 dakika mola uygulanır. Bu yarım saatlik döngü iş tamamlanıncaya kadar da devam eder. Ancak bu durum kişinin tamamlaması gereken işinin büyüklüğüne ve kişinin kendi tercihlerine göre değişkenlik gösterebilir.

3) Pomodoro esnasında telefon ya da teknolojik aletlerle ilgili bir durum yoksa bu cihazlar sessize alınmalı ve mümkünse bu cihazlardan daha uzak bir ortamda çalışılmalıdır. Çünkü pomodoro esnasında kişiyi meşgul edecek araçlar çalışmanın veriminin azalmasına neden olabilir. Ancak pomodorodaki çalışma sürelerini ve molaları belirlemek için telefonlara ya da saatlere ihtiyaç duyulacağı da unutulmamalıdır.

4) Pomodorolardan sonra molalarda çalışan kişi kendine küçük sürprizler vererek çalışmasını daha da eğlenceli hale getirebilir. Örnek olarak bu pomodoroyu tamamladığında ödül olarak çikolata ya da sosyal medyada gezme hakkı verebilir. Bu yöntem ders çalışmaktan pek hazetmeyen öğrenciler için de faydalı olacaktır.
Mola sürelerinde kapalı alanlarda kalmak yerine dışarı çıkıp az da olsa hava almak insan bünyesine iyi gelecektir. Aynı zamanda temiz hava almak beynin daha etkili çalışmasına ve pomodoro sürecinin daha etkili geçmesini de sağlayacaktır.

5) Her pomodoro sonrasında o çalışma süresince ne yapıldığının bir kağıda yazılması ve bunun üzerine düşünülmesi de faydalı olacaktır. Bu sayede pomodoroda yapılanları görüp ekstra motivasyon elde edilebilecek ve sonraki çalışmalara da daha verimli hazırlanılacaktır. Ayrıca pomodorodaki çalışmaları hatırlanarak sonraki çalışmalarda tekrara düşülmemesini sağlayacaktır.

6) Eğer pomodoro uygulanacak çalışma çok uzunsa üç ila dört çalışma sonrasında uzun bir mola verilerek yemek ve tuvalet gibi ihtiyaçlarının giderilmesi de sağlanabilir. İnsan beyninin de bu uzun mola sayesinde bilgileri daha çok işlemesine yardımcı olur. Bu süre de kişiye göre değişiklik gösterebilse de genel olarak 30 dakika olarak uygulanabilmesi uygundur.

7) Pomodoro tekniği genelde tek başına uygulansa da belli gruplar halinde de uygulanabilmektedir. Gruplar halinde yapılan pomodoroların yalnız yapılanlara göre daha başarılı olduğu söylenebilir. Çünkü çevresinde belli bir iş üzerinde çalışan arkadaşlarını gören biri daha fazla motive olur ve kendisini de sorumlu hisseder. Ayrıca molalarda grup arkadaşlarıyla konuşmak da ekstra bir motive kaynağı olacaktır.

Pomodoro Tekniğinin Faydaları Nelerdir?

Pomodoro tekniğini kişiye katmış olduğu birçok fayda da bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi göze büyük gelen işlerin daha küçük parçalara ayırarak beyni bir nevi kandırmadır. İnsan beyni, uzun bir görev tamamlanması gerektiğinde o işten kaçmanın yollarını arar. Ancak pomodoro tekniği sayesinde işler parçalara ayrılır ve molalar sayesinde beyne işin aslında çok kolay olduğu izlenimi verilir. Bununla birlikte daha rahat bir çalışma sağlanarak stresten de uzak durulmuş olur.

Pomodoroyla birlikte beyin daha etkili bir öğrenme sürecine girer. Çünkü elde edilen verilerin işlenmesi için bir nevi zaman kazanılmış olur. Molalarda yapılacak keyifli işler de bu verilerin daha rahat işlenmesine olanak sağlar. Böylece her yarım saatlik periyotta edinilmesi gereken bilgiler beyinde yer edinir.

Pomodoro Tekniğini Kimler Uygulayabilir?

Birçok faydası bulunan pomodoro tekniği kimler uygulayabilir sorusu da akıllara gelecektir. Pomodoro tekniğini çalışmasını daha verimli hale getirmek isteyen genç yaşlı fark etmeden herkes kullanabilir. Uygulanması oldukça kolay ve zahmetsiz olan bu yöntemin günümüzde de herkes tarafından kullanıldığına şahit olunmaktadır.

Pomodoro tekniğini herkes kullanabilse de bazı kişilerin kullanması daha da önem arz etmektedir. Dikkat dağınıklığı olan, ders çalışmayı eğlenceli görmeyen, çalışma alışkanlıklarını bir düzene sokmayı amaçlayan çocukların kullanması onların zamanlarını düzene koymalarına ve iş hayatına daha kolay atılmalarına yardımcı olacaktır.

Pomodoro tekniğinin her geçen kendi içinde gelişen bir metot olduğu unutulmamalıdır. Her çeşit görüşten insanın görüşleriyle günümüzdeki haline ulaşan pomodoro tekniğinin herkeste aynı sonucu vermeyeceğini ve bazen etkisiz olabileceğini hatırlatmak gerekir. Ancak böyle bir sorunla karşılaşıldığı zaman sorunun üstüne gitmek ve bu durumun kişinin kendinden mi yoksa başka bir durumdan mı kaynaklandığı sorgulamak gerekir.

Bu Yazıya Tepkiniz Nedir?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    _ok_oldum
    Şok Oldum
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    k_zg_n_m
    Kızgınım
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim

Merhaba, Malatya/yeşilyurt doğumluyum. Tekstil Teknoloji Teknisyenliği alanında önlisans yaptım ve şuan özel bir sektörde mesleğimi icra etmekteyim.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.