1. Anasayfa
  2. Teknoloji

Nükleer Enerjinin Faydaları Nelerdir?

Nükleer Enerjinin Faydaları Nelerdir?
0

Nükleer Enerjinin Faydaları, Verimliliği, Maliyeti ve Tehlikeleri Nelerdir ?

Nükleer Enerjinin Faydaları Nelerdir ?” Nükleer enerjinin diğer enerji kaynaklarına göre, özellikle petrol, kömür ve hidroelektrik gibi eski yöntemlere göre birçok faydası vardır. Bu geleneksel enerji kaynaklarından daha verimlidir ve onu üretmek için gereken hammaddeler, doğal dünyada yaygın olarak bulunur. Ek olarak, nükleer enerji santrallerinin işletilmesi nispeten ucuzdur ve güvenlik önlemleri, 20. yüzyılın kazalarından bu yana önemli ölçüde iyileşmiştir. Nükleer enerjinin kullanımıyla ilgili iyi bilinen bazı riskler olsa da, çoğu genellikle diğer enerji üretim türlerinin riskleriyle karşılaştırılabilir.

Bir kilogram uranyum, en az 200 varil petrole eşit enerji sağlayabilir.

Nükleer Enerjinin Tarihi

20. yüzyılın başlarında bilim adamları , uranyum gibi oldukça radyoaktif elementlerin kullanımıyla nasıl enerji yaratılacağını keşfettiler . Ünlü bir şekilde, bu, II.Dünya Savaşı‘nı sona erdiren atom silahlarına yol açtı ve dünya çapında ülkelerde on yıllarca süren bir nükleer yayılma modeline yol açtı. Bununla birlikte, aynı zamanda, ucuz elektrik üretmek için kontrollü, patlayıcı olmayan nükleer reaksiyonları kullanabilecek farklı bir süreç keşfedildi. 1960’larda İngiltere, ABD ve hatta Japonya dahil ülkeler reaktör adı verilen nükleer enerji santralleri inşa ediyorlardı. Günümüzde hangi ülkeler nükleer enerjiye sahip olduklarını ayrıntılı bir şekilde paylaştık, dilerseniz okuya bilirsiniz.

Nükleer atıkların bertarafı maliyetlidir, ancak nükleer enerji hala nispeten ucuzdur.

Verimlilik ve Kullanılabilirlik

Az miktarda nükleer malzeme çok fazla enerji üretebilir; uranyum tek kilogramı (2.2 pound), örneğin, fazla enerji olarak en az 200 varil (8.400 galon ya da 31.8 m üretebilen 3 ) yağ veya kömür 20.000 kg (44.092 pound). Nükleer enerji üretmek için kullanılan element olan uranyum, ticari olarak çıkarmaya değecek kadar yüksek bir konsantrasyonda olması gerekmesine rağmen, doğada kalay kadar yaygındır . Cevher çıkarılmalı ve onu çevreleyen kayalardan ayırmak için işlenmeli, ardından işlenerek uranyum dioksite dönüştürülmelidir.

Nükleer enerji santralleri, geleneksel enerji santrallerinden daha az kirletici üretir.

Uranyum çok yaygın olduğu için fosil yakıt piyasasında standart olan fiyat dalgalanmalarına tabi değildir . Örneğin petrol, dünyanın yalnızca belirli yerlerinde bulunur ve üretim seviyeleri fiyatı önemli ölçüde etkileyebilir.

Yönergelere uygun olarak çalıştırıldıklarında genellikle güvenli olsalar da, nükleer santraller 1986’da Çernobil‘de meydana gelen kaza gibi felaketle sonuçlanan felaketler için risk altındadır.

Nükleer Enerji, Temiz Enerjimi ?

Nükleer enerji, ürettiği karbon ve havadan gelen kirletici madde miktarının, geleneksel enerji santrallerine kıyasla çok az olması nedeniyle “temiz” kabul edilir . Santraller nükleer atık üretirken, üretilen enerjinin yaratılan atığa oranı fosil yakıt tesislerinden çok daha fazladır. Nükleer enerji santralleri büyük miktarda suya ihtiyaç duyar, ancak bu da çevredeki ortamı etkileyebilir. Bir kez kullanıldığında, bu su genellikle tuzlar ve ağır metallerle kirlenir, ancak bu aynı zamanda diğer enerji santralleri tarafından kullanılan su için de geçerlidir.

İnşaat ve İşletme Maliyetleri

Uranyum nispeten ucuzdur, ancak işlenme ve kullanıldıktan sonra atığın atılmasının maliyeti maliyetleri artırmaktadır. Bu, nükleer santrallerin işletilmesinin oldukça ucuz olduğu anlamına gelir. Bununla birlikte, gerekli olan özel malzemeler ve güvenlik özellikleri nedeniyle yapımı pahalıdır.

Tersine, doğal gaz , petrol veya kömür gibi fosil yakıtları kullanan tesislerin kurulması daha kolaydır ve yüksek yakıt maliyetleri genellikle elektrik üretiminden elde edilen gelirle dengelenir. Yatırım sermayesinin doğası, bu kısa vadeli kârların genellikle yatırımcılar için nükleer enerjinin uzun vadeli getirilerinden daha fazla çekiciliği olduğu anlamına gelir. Ancak fosil yakıt fiyatları 21. yüzyılda dramatik bir şekilde artmaya devam ederse bu dinamik değişebilir.

Nükleer Enerjinin Güvenlik Endişeleri

Santraller inşa edildiğinde ve çok katı kurallara göre çalıştırıldığında nükleer enerjinin güvenli olduğu düşünülse de, felaketle sonuçlanabilecek bir felaket potansiyeli, güvenlikleri ile ilgili büyük bir korku olduğu anlamına gelir. Rusya’nın 1986 Çernobil felaketi veya Japonya’nın 2011’deki Fukuşima erimesi gibi yüksek profilli kazalar halkın inancını aşındırdı. Bunlar meşru kaygılar olsa da, bunları diğer güç üretim yöntemleri bağlamına yerleştirmek yararlıdır. Kirlilik fosil yakıtlardan kaynaklanan, örneğin, esas olarak solunum rahatsızlıkları için yılda ABD’de üzerinde 10.000 insan öldürmek için tahmin ediliyor. Nükleer santrallerdeki ölümcül olaylar karşılaştırıldığında nispeten nadirdir; 1979’da Pennsylvania’nın Three Mile Adası’ndaki rezil kısmi erime hiçbir ölümle sonuçlanmadı ve araştırmalar, bölgede yaşayan insanların kazayla ilgili uzun vadeli sağlık sorunları olmadığını ortaya koydu.

Nükleer enerjinin kaçınılmaz bir yan ürünü olan oldukça radyoaktif atıkları çevreleyen başka endişeler de var. Kullanılmış nükleer yakıt, binlerce yıldır insan ve hayvan yaşamı için tehlikeli olmaya devam ediyor. Bu zaman aralığı için nükleer atıkları depolamanın güvenli bir yöntemi henüz keşfedilmemiştir, ancak kalan uranyum ve plütonyumu çıkarmak ve bunları kullanılabilir yakıta dönüştürmek için yeniden işlemek mümkündür . Bu tekniğin yüksek maliyeti ABD’de uygulanmasını engellemiş olsa da Avrupa ve Rusya’da yapılıyor. Yeniden kullanılan bu yakıt, daha az radyoaktif atık üretir.

Gelecek Çözümler

Çernobil ve Fukuşima felaketleri, gelecekteki nükleer santrallerin tasarımında daha büyük güvenlik önlemlerine ilham verdi. Böyle bir tasarım, etkin bir şekilde önceden eritildikleri için bir kaza durumunda eriyemeyen sıvı çekirdekler gerektirir. Küresel iklim değişikliğine ilişkin endişeler arttıkça, nükleer enerjinin çevresel faydaları yeniden değerlendirilebilir. Daha yüksek güvenlik protokolleri ve radyoaktif atık yeniden işleme dünya çapında kurulabilirse, nükleer geleneksel enerji üretim yöntemlerine tercih edilebilir hale gelebilir.

Bir nükleer santralden gelen enerji, kontrollü nükleer reaksiyonlar yoluyla üretilir.

Bu Yazıya Tepkiniz Nedir?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    _ok_oldum
    Şok Oldum
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    k_zg_n_m
    Kızgınım
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim

Merhaba, Malatya/yeşilyurt doğumluyum. Tekstil Teknoloji Teknisyenliği alanında önlisans yaptım ve şuan özel bir sektörde mesleğimi icra etmekteyim.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.