1. Anasayfa
  2. Teknoloji

Açık Kaynak Kodu Nedir?

Açık Kaynak Kodu Nedir?
0

Açık Kaynak Kodu Nedir ve Ne Anlama Gelir

Açık kaynak, bir şeyin arkasındaki kaynak kodun halka ücretsiz olarak sunulması gerektiğini öne süren bir felsefedir.

İlke , 1990’ların sonlarında, açık kaynak yazılım ve işletim sistemlerinin çeşitli sürümleriyle birlikte yazılım endüstrisinde ortaya çıktı ve o zamandan beri diğer topluluklara da yayıldı. Bir şeyi açık bir biçimde yayınlamak için bir kayıt, bir yazılım aracı veya tüm bir işletim sistemi olsun, bir dizi güçlü argüman vardır.

Bir şeyi bu şekilde yayınlamanın temel avantajı, son kullanıcıların kaynakla doğrudan etkileşime girmesine izin vermesi ve potansiyel olarak kendi isteklerine uyacak şekilde değiştirmesidir. Bu, sürekli gelişimi ve yeniliği teşvik ederken aynı zamanda paylaşılan bir bilgi topluluğu yaratır. Açık kaynaklı ürünler üreten birçok şirket , özelliklerini genişletmek ve potansiyel zayıf noktaları belirlemek ve düzeltmek için kullanıcıların yeniliklerine güveniyor ve bu şirketler, ürünlerinin modifikasyonunu aktif olarak teşvik ediyor.

Farklı seviyelerde açık kaynak vardır. Bazı durumlarda, örneğin, bir yayının belirli kısıtlamaları olabilir, bu durumda bazı insanlar “paylaşılan kaynak” veya “paylaşılan ortak” terimini tercih eder. Örneğin, bir kişi bir kaydı açık kaynak biçiminde yayınlayabilir, ancak insanlardan albümü yeniden düzenlemelerinden kar etmemelerini isteyebilir. Açık kaynak felsefesinin pek çok savunucusu, insanların kaynak kodu ve son ürünle istedikleri her şeyi yapmalarına izin veren gerçekten ücretsiz öğeleri tercih eder.

Bazı insanlar yanlışlıkla tüm açık kaynak materyallerin de otomatik olarak ücretsiz olduğuna inanıyor. Aslında durum bu değil. Birkaç şirket, yeni ürünlerin ve ek özelliklerin geliştirilmesini destekleyen ücretlerle, insanların kendileri için ödeme yapmasını gerektiren açık ürünler üretir. İnsanların ödediği şeylerde paylaşılan kaynak lisanslarını görmek de yaygındır. Örneğin Apple Computer, teknolojisinin bir kısmını açık lisanslar altında yayınlamaktadır.

Bu felsefenin, özellikle fikri mülkiyet camiasında eleştirmenleri vardır. Bu eleştirmenlerin çoğu, geliştirme ve dağıtımın gerçekten işe yaraması için güçlü bir merkezi düzenleyiciye ihtiyaç olduğunu ve büyük geliştiricilerin projeler üzerindeki çalışmaları için tazminat beklemelerinin mantıksız olmadığını savunuyor. Bununla birlikte, materyal gerçekten açık kaynak olduğunda, bu tür tazminatların nasıl yapılandırılacağını anlamak zordur ve bu genellikle, bazı kişilerin rahatsızlık verici bulduğu paylaşılan lisanslar ve kısıtlamalarla ilgili karışık sorunlara yol açar.

Bu Yazıya Tepkiniz Nedir?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    _ok_oldum
    Şok Oldum
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    k_zg_n_m
    Kızgınım
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim

Merhaba, Malatya/yeşilyurt doğumluyum. Tekstil Teknoloji Teknisyenliği alanında önlisans yaptım ve şuan özel bir sektörde mesleğimi icra etmekteyim.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.