1. Anasayfa
  2. Faydalı Bilgiler

Hava Kalitesi Nasıl Test Edilir

Hava Kalitesi Nasıl Test Edilir
0

Hava Kalitesi Nasıl Test Edilir

Evinizdeki hava kalitesini etkileyebilecek birçok faktör vardır. Herkesin sağlığı ve güvenliği için, evinizdeki hava kalitesini test ettirmek gerekir. Temel kural, iç mekan hava kirletici konsantrasyonu ne kadar yüksekse, sağlık riskleri de o kadar yüksek olur. Evinizdeki hava kirliliği, havadaki zararlı gazlardan veya küf oluşumundan gelebilir. Zararlı gazlar daha da tehlikeli olabilir. Evlerde en yaygın iki gaz radon ve karbon monoksittir.

Hava Kalitesi Test Etme Yolları

  • Karbonmonoksit Karbon monoksit, soba, fırın, şofben ve şömine gibi ev aletlerinde yakıtın eksik yanması sonucu oluşan çok tehlikeli, renksiz ve kokusuz bir gazdır. Karbon monoksit ciğerlerinize girebilir ve oksijenin vücuttan taşınmasını engelleyebilir. Karbon monoksite uzun süre maruz kalmak ölümle sonuçlanabilir. Karbon monoksitin varlığını tespit etmenin tek yolu bir karbon monoksit detektörü satın almaktır. Bu, karbon monoksit seviyesi yükseldiğinde alarm veren bir duman dedektörü gibi çalışır.
  • Radon Radon aynı zamanda topraktan doğal olarak yükselen, toprak zeminler, bodrum kat ve duvarlardaki çatlaklar ve drenaj sistemlerinden eve giren renksiz ve kokusuz bir gazdır. Akciğer kanserinin başlıca nedeni olduğu düşünülmektedir. Radonu test etmenin tek yolu bir radon tespit kiti satın almaktır.
  • Biyolojik Kirleticiler Küf, rutubet, virüsler, bakteriler ve polenlerin tümü biyolojik kirleticiler olarak kabul edilir. Yüksek nem, su borusu sızıntıları ve sürekli yoğuşmadan kaynaklanan nemli koşullarda küf ve rutubet büyür. Biyolojik kirleticileri tespit etmenin tek yolu görsel inceleme ve koku. Küf ve rutubet bulgularından kurtulmak için alanı amonyak veya benzer bir temizleyici ile iyice temizlemelisiniz.

 

Küf ve rutubet her yerde – mobilyalarda, yapı malzemelerinde, ıslak halıda, ısıtma ve soğutma sistemlerinin içinde ve diğer birçok yerde – büyüyebilir. Bulunduğunuz alanı (banyo,lavabo, oturma odası vs.) sık sık küf ve rutubet oluşumu olup olmadığını kontrol edin. Bu tür bulgular evinizin havasını sağlıksız hale getireceğinden, istemediğiniz haşerelere de yaşama şansı verir.

Bu Yazıya Tepkiniz Nedir?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    _ok_oldum
    Şok Oldum
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    k_zg_n_m
    Kızgınım
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim

Merhaba, Malatya/yeşilyurt doğumluyum. Tekstil Teknoloji Teknisyenliği alanında önlisans yaptım ve şuan özel bir sektörde mesleğimi icra etmekteyim.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.