1. Anasayfa
  2. Teknoloji

AMD ve Intel Arasındaki Fark Nedir

AMD ve Intel Arasındaki Fark Nedir
0

AMD ve Intel Nedir

Advanced Micro Devices (AMD) ve Intel, kişisel bilgisayarlarda bulunan anakartları ve merkezi işlem birimlerini (CPU’lar) üreten iki farklı şirkettir. CPU muhtemelen bilgisayarın en önemli parçasıdır, çünkü bilgisayar programlarını ve sistemlerini çalıştıran çoğu hesaplamanın yapıldığı yer burasıdır. Bir CPU’nun bu hesaplamaları işleme hızı genellikle megahertz ( MHz ) veya gigahertz ( GHz ) cinsinden verilir. Anakartlar, tüm bilgisayarların çalışması için devre sağlar.

Hem AMD hem de Intel, farklı işlem hızlarına ve fiyat seviyelerine sahip bir dizi farklı CPU sunarken, Intel daha büyük bir pazar payı yüzdesine sahiptir. Her iki şirket de onlarca yıldır bilgisayar bileşenleri üretiyor ve bu alanda bilgisayar endüstrisinde araştırma ve geliştirmede lider oldukları söyleniyor. Bunlar iki farklı şirket olduğu için her birinin ürettiği ürünleri karşılaştırmak zor olabilir. En sık listelenen farklılıklardan biri, AMD’nin Intel’den daha ucuz olma eğiliminde olmasıdır.

AMD ve Intel Arasındaki Kullanım ve Hız Farkı

Intel, başından beri devre kartları ve CPU’lar üretme konusunda yerleşik bir lider olmuştur. AMD’nin Intel’in fiyatlarından ve teknolojik gelişmelerinden etkilendiği ve AMD’nin kendi hat çiplerini ve anakartlarını üretmesinin yanı sıra Intel ürünlerinin klonlanmış versiyonlarını da ürettiği söyleniyor. Bazı insanlar çipler ve devre kartları neredeyse aynı işlevselliği sağladığı için Intel yerine AMD’yi seçiyor, ancak AMD sürümü Intel sürümünün yaklaşık yarı fiyatına denk gelmektedir.

Maliyetin yanı sıra, AMD ve Intel işlemciler arasındaki diğer önemli farklar, saat hızı ve işlemciyi bilgisayara bağlamak için kullanılan sokettir. Saat hızı, bir bilgisayarın genellikle bir saniye olan bir saat döngüsünde gerçekleştirebileceği işlem sayısıdır. Tasarım farklılıkları nedeniyle, Intel işlemciler genellikle AMD işlemcilerden daha hızlıdır, ancak AMD işlemciler daha verimlidir. Bu nedenle, her işlemci için Intel sürümü genellikle AMD muadilinden biraz daha hızlıdır.

Soketlerdeki fark dikkate alınması gereken önemli bir faktördür. Yalnızca konektörler eşleşmemekle kalmaz, elektriksel özellikler ve kullanılan talimatlar da farklıdır. Bir bilgisayardaki işlemciye bir şey olursa bu önemlidir, çünkü değiştirilmesi gerekiyorsa aynı marka tarafından değiştirilmesi gerekir. İşlemciler yükseltilebilir ancak yine değişim yapılırken aynı markanın kullanılması gerekir.

 

Bu Yazıya Tepkiniz Nedir?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    _ok_oldum
    Şok Oldum
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    k_zg_n_m
    Kızgınım
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim

Merhaba, Malatya/yeşilyurt doğumluyum. Tekstil Teknoloji Teknisyenliği alanında önlisans yaptım ve şuan özel bir sektörde mesleğimi icra etmekteyim.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.