Mısır Piramitlerinin Sırrı ve Özellikleri
0

Dünyanın 7 harikasından biri olmayı sürekli başaran Mısır Piramitleri eski krallık döneminde Firavun mezarları üstüne yapılmış yapıdır. Mısır Piramitleri sırrı yıllardır esrarengiz olaylar arasında yer almakta ve çözülememekte. Bu yapıt insanların her zaman ilgisini çekmiş araştırma yapmalarına sebep olmuştur. Peki Mısır piramitleri neden yapıldı? Sırrı nedir? Özellikleri nelerdir? Piramitlerin isimleri nelerdir? Hepsi ve daha fazlası sizlerle..

Yıllardır bu yapının nasıl inşaa edildiği merak ediliyor. Bunun için araştırmacılar bir çok deney ve bilgi verseler de henüz tam olarak sırrı ortaya çıkmış değil. Mısır ülkesinin dünyaca tanınmasının bir diğer nedeni ise bu piramitlerdir.

Mısır Piramitlerinin Sırrı Nedir

Araştırmalara rağmen piramitin sırrı henüz çözümlenmiş değil. En yeni teknolojiler bile bu gizemi çözemedi. Bin yıllık bir süreçte MÖ 2630 ile 1640 yılları arasında inşa edilen Mısır piramitleri günümüzde hala sağlam bir şekilde durmaktadır. Bu piramitlerin amacı Firavun’ları kızgına uğratmaktır. Piramit, firavun güneşe yükselişinin mimarı gerçeği olarak karşımıza çıktı. Bu gelişmelerin sonunda firavun’un sonu olarak görülüyordu.

 

Mısır Piramitlerinin Özellikleri ve İsimleri Nelerdir

  • BASAMAKLI PİRAMİT : MÖ 2630 yılında 3. Hanedan zamanında İmhotep adında bir mimar, sakkara daki ilk piramiti inşa etmiştir. İlk eseri olarak 6 basamaklı bu piramiti inşa etmiştir.
  • KIZIL PİRAMİT : Adının kızıl piramit olmasının sebebi sabahları güneş vurunca açık kızı rengine dönmesi olan bu piramit paralel taşlardan oluştuğu için daha sağlam bir yapısı bulunmaktadır. Yapısında çok kıymetli taşlar kullanılmıştır, bu yüzden paha biçilmez bir piramittir. Yapılan araştırmalar da kimse bu piramitin neden yaptırıldığını bilmiyor fakat uzmanların yorumuna göre arkeologlar Firavun’un mezarının piramit’in en önemli özelliğinin yansıtmasını istediği ve Kızıl piramit’in bunun için en ideal yer olduğunu düşünmesidir.
  • SEFENS HEYKELİ : Piramitler’den farklı bir yapısı bulunan Sefens heykli diğer yapılardan farklıdır. Aslan başlı insan heykeli olarak geçen bu Sefens heykelinin amacını araştırmacılar yüz yıllardır bir sonuç getirmemiş bu yüzden tarihin tozlu raflarında kalmıştır. Sefens’in en önemli özelliği 73m uzunluğunda 20m yüksekliğinde olmasıdır.

 

Yapılan bu piramitlerin amacı yüz yıllardır çözülemeyen bir sır olarak kalmıştır. Mısır ülkesine çok sayıda turistin akın etmesine sebep olan bu piramitlerin sırrı gerçek anlamda elbet bir gün ortaya çıkacaktır. Yıllarca yapım çalışmasına uğraşılan bu piramitlerin bir amacı olduğu kesin.

Mısır Piramitleri Ne İçin İnşaa Edildi

Eski Mısırlılar, firavunlarına veya krallarına mezar olarak piramitler inşa ettiler. Bir Firavun, tahta geçer geçmez mezarını veya “sonsuzluk evini” planlamaya başlayacaktı. Bunun nedeni, Mısır piramitlerinin öbür dünyaya hazırlık için birçok eşya bulundurmasıydı. Firavunların öbür dünya için birçok eşyasına ve kölelerine ihtiyaç duyacağına inanılıyordu.

Her biri farklı bir kişi için inşa edilmiş 100’den fazla Mısır piramidi var. Piramitlerin çoğu aslında bir avlu ile çevrili bir ana piramit, yakındaki bir morg tapınağı ve kralın ruhunu barındıracak küçük bir kült piramidi içeren piramit kompleksleriydi. Bazı piramitlerin yakınında küçük piramitler veya aile üyeleri için ayrılmış başka türden mezarlar vardı.

Eski Mısırlıların Ölüme Dair İnançı Nasıldı

Eski Mısır’da, ölümün, kişiyi öbür dünyaya getiren bir yolculuğa başladığına inanılıyordu. Kral mumyalanmış ve mumya hem korunmak hem de öbür dünyaya daha kolay seyahat etmek için piramidin içinde tutulmuştur. Eşyaları, öbür dünyada onlara erişebilmesi için onunla birlikte piramitte tutuldu.

  • Firavunların güneş ışınları ile cennete yükseldiğine inanılıyordu.

Eski Mısır Piramitlerinin şekillerinin belirli bir nedeni vardı. Firavun’un güneş ışınları ile cennete yükseldiğine inanıyorlardı. Bir firavunun öbür dünyaya tırmanmak için kullanacağı güneş ışınları, piramidin şekli ile sembolize edildi. Piramit şekli, tüm yaşamı yarattığına inanılan Güneş Tanrısı Ra‘nın bir anıtı da olabilirdi.

Piramitlerin en önemli sayılan yıldızların altına yerleştirilmesi gerektiğinden piramitlerin yeri de önemliydi. Piramitlerin çoğu Nil’in batı yakasına inşa edildi çünkü güneşin her gece batıda “öldüğü” düşünülüyordu.

Eski Mısır’daki Mısır piramitlerinden ilki, Firavun Djoser için MÖ 2611’de inşa edildi. Bu piramidin düzgün yanları yoktu, bunun yerine altı basamak benzeri seviyeden oluşuyordu. Basamaksız ilk piramit olan “Eğik Piramit” yaklaşık otuz yıl sonra inşa edildi. Yapının yarısında kenarlarının açısı değiştirilerek kenarların bükülmüş görünmesine neden oldu. Bu piramit çok uzun değildi.

Yaklaşık elli yıl sonra, Giza’daki piramitlerin en büyüğü inşa edildi. Bu piramit, her bloğun ağırlığı on beş tonu bulan yaklaşık iki milyon taş bloktan yapılmış gerçek bir mühendislik başarısıydı. Giza’da bulunan üç piramidi inşa etmek 80 yıldan fazla sürdü.

Bu Yazıya Tepkiniz Nedir?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    _ok_oldum
    Şok Oldum
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    k_zg_n_m
    Kızgınım
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim

Merhaba, Malatya/yeşilyurt doğumluyum. Tekstil Teknoloji Teknisyenliği alanında önlisans yaptım ve şuan özel bir sektörde mesleğimi icra etmekteyim.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.