1. Anasayfa
  2. Tarih

Anayasa Mahkemesi Nedir?

Anayasa Mahkemesi Nedir?
0

Anayasa Mahkemesi Nedir ve Neleri Kapsar

Çoğu durumda, anayasa mahkemesi terimi, sadece anayasayla ilgili olarak yasaları değerlendirmek için orada bulunan herhangi bir mahkemeyi ifade eder. Bu nedenle, bir anayasa mahkemesi genellikle bir tür temyiz mahkemesi olarak kabul edilir . Genellikle bu terim, yüksek mahkeme gibi büyük önem taşıyan bir mahkemeye ayrılmıştır. Terim, görev ve yetkisini geçerli bir anayasadan alan herhangi bir mahkeme için de geçerli olabilir.

Anayasa Mahkemesinin Amacı Nedir

Yüksek Mahkeme bir anayasa mahkemesidir.

Bir anayasa mahkemesi, genellikle bir alt mahkeme tarafından gönderilen davaları inceler, ancak talep edilen her davayı incelemeyebilir. Mahkeme, temyiz edilen davaları alır. Taraflardan biri karardan memnun değilse, o taraf temyiz için dilekçe verebilir. Bu özet genel olarak hukukun anayasayla ilgili olarak nasıl yorumlandığına dair endişelere değinmekle sınırlıdır.

Anayasa, bir anayasa mahkemesinin kararlarını düzenleyen belgedir.

Bir anayasa mahkemesinin genellikle dikkate almadığı şeylerden biri, davanın gerçeğidir. Başka bir deyişle, birinin tanıklık sırasında doğruyu söylediği veya yargılama sırasında verilen bazı açıklamaların doğru olup olmadığı, dikkate alınacak olanın sınırları dışındadır. Mahkeme, belirli bir ifadeye izin verilip verilmeyeceğine dair bir karar verebilir, ancak bunun ifadenin içeriğiyle hiçbir ilgisi yoktur. Daha ziyade, anayasada görüldüğü gibi, ifadeye mahkeme kuralları uyarınca izin verilip verilmeyeceği ile ilgilidir.

Anayasa mahkemesi bir kez karar verdikten sonra, çok az başka başvuru vardır. Karar tipik olarak nihai yetki kaynağı olarak durur. Bazıları anayasayı değiştirmeye çalışsa da, bu neredeyse tüm vakalarda zaman alan bir süreçtir ve anayasa değiştirilmeden önce karar verilen bir davanın sonucunu değiştirmeyebilir. Bu nedenle nadiren çare olarak denenir.

Anayasa mahkemesinin karar verirken birkaç seçeneği vardır. Alt mahkemenin kararını onaylayabilir, tamamen tersine çevirebilir veya kararı tersine çevirebilir ve daha fazla düzenleme için alt mahkemeye geri gönderebilir. Örneğin, bir mahkeme bir tanığın ifadesinin atılması gerektiğine karar verirse, belirli bir tanığın kullanılmaması talimatıyla davayı alt mahkemede yeni bir yargılama için geri gönderebilir.

Birçok ülke ve hatta bazı eyaletler en yüksek mahkemelerine anayasa mahkemeleri olarak başvurur. Örneğin, Türkiye’de İstanbul Anayasa Mahkemesi var. Diğer ülkelerde, Güney Afrika, Afganistan ve diğerleri gibi yerlerdeki mahkemelerin adıdır. Bu mahkemeler biraz farklı kurallar altında çalışabilirler, ancak kendi anayasalarını yorumlamanın temel görevi hala aynıdır.

Bu Yazıya Tepkiniz Nedir?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    _ok_oldum
    Şok Oldum
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    k_zg_n_m
    Kızgınım
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim

Merhaba, Malatya/yeşilyurt doğumluyum. Tekstil Teknoloji Teknisyenliği alanında önlisans yaptım ve şuan özel bir sektörde mesleğimi icra etmekteyim.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.