1. Anasayfa
  2. Tarih

BM ”Birleşmiş Milletler” Nedir

BM ”Birleşmiş Milletler” Nedir
0

Birleşmiş Milletlerin Amacı ve Sorumlulukları Nelerdir.

Birleşmiş Milletler (BM) 24 Ekim 1945’te kuruldu. Elli bir ülke, karşılıklı işbirliği yoluyla dünya çapında barışı teşvik etmek için tek amacı ile bir araya geldi. Bugün dünyadaki hemen hemen her millet, toplam 191 üyesi ile örgütün bir üyesidir.

Merkezi New York’ta bulunan Birleşmiş Milletler, uluslararası çatışmaların çözülebileceği bir forum olarak tasarlandı.

BM tüzüğü, her üyenin uyması gereken yönergeleri detaylandırıyor. Üye ülkelerin kurallarını ve yükümlülüklerini belirleyen bir antlaşmadır. BM tüzüğünde dört ana amaç belirleniyor: uluslararası barış ve güvenliği sürdürmek, ülkeler arasında dostane işbirliği geliştirmek, uluslararası sorunları çözmek ve tüm insan haklarına saygı göstermek ve tüm barışçıl ulusal faaliyetler için odak noktası olarak hizmet etmek.

Birleşmiş Milletlerin dünyanın her yerinden 191 üye ülkesi vardır.

Birleşmiş Milletler kanun yapamaz ve yönetici bir güç olmasa da, uluslar arasındaki çatışmayı önlemek için kılavuzlar sağlar. Aynı zamanda dünyayı etkileyen sorunlara barışçıl sonuçlara varılmasına yardımcı olmak için kurallar geliştirir.

Birleşmiş Milletler, Başkan Roosevelt ve Başbakan Winston Churchill’in çabalarıyla kuruldu.

Bu örgütün kampanyaları, dünya barışının tüm yönleriyle ve uluslararası uyumla ilgilidir. Uyuşturucu kaçakçılığı ve terörist saldırılarla mücadeleye yardımcı olurlar . Mültecilere yardım etmek ve üçüncü dünya ülkelerine hayati gıda üretimi ve insani yardım sağlamak için kampanyalar yürüttüler. AIDS ile mücadele ve dünya çapında silahsızlanma kampanyaları, en yüksek önceliklerinden ikisidir.

Birleşmiş Milletler dünyanın en acil sorunlarını tartışmak için düzenli toplantılar yapıyor. BM’nin her üyesinin her konu için bir oyu vardır. Toplantılarda dünya uluslararası barışı gibi konularda karar verir ve oy kullanırlar.

BM üyeleri aynı zamanda dünya çapında önemli güvenlik sorunlarını da tartışıyor. Diğer konular, Birleşmiş Milletlere kabul edilecek yeni üyelere karar vermeyi içerebilir. Oylama ana karar şekli olsa da, BM tüm anlaşmaların oy birliği ile yapılmasını tercih ediyor.

Birleşmiş Milletler’in altı ana bölümü vardır: Genel Kurul, Güvenlik Konseyi, Ekonomik ve Sosyal Konsey, Mütevelli Heyeti ve Sekreterya. Dünya Mahkemesi olarak da bilinen Uluslararası Adalet Divanı, BM’nin ana hukuk dalıdır. Ülkeler arasındaki çatışmalar hakkında kararlar verir ve hüküm verir.

BM genellikle insani yardım misyonlarında yer alır.

Bu Yazıya Tepkiniz Nedir?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    _ok_oldum
    Şok Oldum
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    k_zg_n_m
    Kızgınım
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim

Merhaba, Malatya/yeşilyurt doğumluyum. Tekstil Teknoloji Teknisyenliği alanında önlisans yaptım ve şuan özel bir sektörde mesleğimi icra etmekteyim.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.