1. Anasayfa
  2. Tarih

Hangi Ülkeler Nükleer Enerjiye Sahip?

Hangi Ülkeler Nükleer Enerjiye Sahip?
0

Nükleer Enerjiden Faydalanan Ülkeler ve Faydalanmayı Hedefleyen Ülkeler

Hangi Ülkeler Nükleer Enerjiye Sahip ?” 2012 itibariyle , dünya çapında daha fazla planlanan veya yapım aşamasında olan 25’ten fazla ülkede nükleer enerji santralleri faaliyet göstermektedir. Bunlar arasında ABD, Fransa ve Çin’in yanı sıra Kanada, İngiltere ve Rusya bulunmaktadır. Ancak 2011’de Japonya’da meydana gelen Fukushima Daiichi felaketi, bazı ülkeleri bu tür tesislerin güvenliği konusunda belirsiz hale getirdi. Nükleer enerjinin faydaları nelerdir ve kullanım amacını ayrıntılı bir şekilde paylaştık, dilerseniz okuyabilirsiniz.

Brezilya, dünyada nükleer santral işleten 25 ülkeden biridir.

Genel Numaralar

2012 yılı itibarıyla Dünya’da 450’den az ticari nükleer enerji reaktörü bulunmaktadır, çok sayıda santralde birden fazla reaktör bulunmaktadır ve birkaçı da yapım aşamasındadır. Bu tesisler birlikte 370.000 megavattan fazla veya dünyanın toplam enerji kullanımının% 15’inin biraz altında. Yaklaşık 30 ülke onları faaliyete geçiriyor ve bazı ülkeler yeni enerji santralleri inşa etmeyi planlarken, diğer ülkeler onları kapatmaya başladı.

İsviçre, nükleer santral işleten ülkelerden biridir.

Amerika Birleşik Devletleri

ABD, 2012 yılında 65 santralde 100’den fazla reaktör faal durumda olan en fazla nükleer enerji tesisine sahiptir. Sonuç olarak, ABD’dekiler ülkenin enerji ihtiyacının yaklaşık% 20’sini karşılıyor. Bazı gruplar ülkedeki fabrika sayısını artırmak için büyük bir baskı yaptı, diğerleri ise afet potansiyeli ve atık bertarafı ile ilgili sorunları gerekçe göstererek bu projelere karşı çıkıyor.

1986’da Çernobil felaketinin yaşandığı Ukrayna, aktif nükleer santrallere sahip.

Fransa

Fransa’da faaliyette olan 50’den fazla nükleer enerji reaktörü var ve birkaçı da yapım aşamasında veya planlanıyor. Enerjisinin çoğunu nükleer kaynaklardan üreten sadece bir avuç ulustan biridir. Fransa, dünyadaki herhangi bir ülkenin en büyük yüzdesi olan bu tesisler aracılığıyla enerji ihtiyacının yaklaşık% 77’sini karşılıyor.

Fransa’da faaliyette olan 50’den fazla nükleer enerji reaktörü var ve birkaçı da yapım aşamasında.

Japonya

2011’de Fukushima fabrikasında meydana gelen kazadan önce, Japonya 50 nükleer güç reaktörü aracılığıyla enerji ihtiyacının yaklaşık% 30’unu karşıladı. Ancak 2011 yılının Mart ayında, bir depremden ve sonuçta ortaya çıkan tsunamiden kaynaklanan hasar, santraldeki üç reaktörün birkaç patlamasına ve çekirdek erimesine neden oldu. Bu felaketten sonra ülkede sadece iki reaktör faaliyete devam etti. 2012 itibariyle, geri kalanını geçici olarak tekrar çevrimiçi duruma getirme ve Japonya’daki tüm nükleer operasyonları yaklaşık 2030’a kadar durdurma planları var; Bunların yerini alması için çeşitli yenilenebilir enerji kaynakları takip edilecektir.

Slovakya’nın enerjisinin yaklaşık yarısı nükleer enerjiden geliyor.

Rusya

Rusya, 2012 itibariyle 30’dan fazla reaktöre sahip ve toplam enerji ihtiyacının% 15’inden biraz fazlasını üretiyor. Rusya, Çernobil’deki yıkıcı erimenin ardından nükleer kalkınmada görece bir durgunluk döneminden sonra , onu muazzam bir şekilde büyütme planlarını üstlendi. Şu anda 20’den fazla yeni tesis inşa ediliyor ya da sipariş edildi, yaklaşık 24 tane daha önerildi.

Gücün% 50’sinden Fazla

Fransa dışında sadece iki ülke, enerjisinin yarısından fazlasını nükleer enerjiyle üretiyor. Belçika’nın yedi reaktörü, enerjilerinin yaklaşık% 54’ünü oluşturuyor, ancak bunları devreden çıkarmayı düşünüyor ve daha fazlasını inşa etme planları yok. Slovakya, enerjisinin% 50’sinden biraz fazlasını üreten sadece dört reaktöre sahip ve iki tane daha inşa etme planları var.

Diğer ülkeler

Sadece bir avuç ülkenin 15’ten fazla nükleer reaktörü var. Ukrayna’da enerji ihtiyacının neredeyse yarısından sorumlu 15 ve planlanan veya önerilen 13’ü daha var. Kanada, Hindistan, Birleşik Krallık ve Güney Kore’nin her birinde 15’ten fazla reaktör var ve Güney Kore gelecekte bu sayıyı önemli ölçüde artırmayı planlıyor.

Nükleer Enerjinin Geliştirme Planları

Önümüzdeki yıllarda bazı ülkelerin nükleer programlarını muazzam bir şekilde büyütmek için kampanyaları var. Çin, 2012’de sahip oldukları 15 reaktöre 100’den fazla reaktör eklemeye yönelik plan ve önerilerle en iddialı büyüme programına sahip ve bu da onları dünyadaki en büyük nükleer enerji üreticisi yapacak. Hindistan, halihazırda faaliyette olan 20 reaktörün yanı sıra yaklaşık 60 reaktör daha inşa etmeyi düşünüyor.

Daha Küçük Programlar ve Eliminasyon

Yalnızca bir avuç nükleer enerji reaktörü olan ülkeler arasında Pakistan , Romanya ve Meksika yer alıyor. Slovenya, İsviçre, Çek Cumhuriyeti ve İspanya’nın yanı sıra Tayvan, Güney Afrika ve Arjantin’de bunlardan birkaçı var. Bu ülkelerin birçoğunun operasyonlarını küçük tutması muhtemeldir, ancak bazılarının bir veya birkaç tane daha inşa etme planları vardır.

Almanya, enerjisinin% 17’sinden fazlasını, diğer enerji üretim yöntemlerine geçerken şu anda hizmet dışı bıraktıkları yalnızca dokuz reaktör aracılığıyla üretiyor. Brezilya’da sadece iki tane var, ancak bir zamanlar daha fazlasını inşa etme planları vardı. Ancak Fukuşima felaketinin ardından bu planlar büyük ölçüde terk edildi.

  • Bir nükleer santralden gelen enerji, kontrollü nükleer reaksiyonlar yoluyla üretilir.

Bu Yazıya Tepkiniz Nedir?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    _ok_oldum
    Şok Oldum
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    k_zg_n_m
    Kızgınım
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim

Merhaba, Malatya/yeşilyurt doğumluyum. Tekstil Teknoloji Teknisyenliği alanında önlisans yaptım ve şuan özel bir sektörde mesleğimi icra etmekteyim.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.