Nesnelerin İnterneti (IoT) Nedir?
0

Nesnelerin İnterneti Ne İşe Yarar?

IOT nesnelerin interneti,  aklınıza gelebilecek birçok fiziksel nesnenin birbiri ile bağlantı kurduğu veya daha büyük karmaşık sistemlerin bağlantılı olduğu bir iletişim ağı olarak tanımlanmaktadır. İnternet bağlantısı ile sistemlere, makinelere, cihazlara bağlanarak sorunsuz veri akışı sağlanabilmekte, yazılımlar, sensörler gibi diğer birçok teknolojiye gömülü olarak çalışmaktadır.

Son yıllarda teknoloji alanında yaşanan hızlı gelişmeleri takip etmekte bile zorlanmaya başladık. Özellikle son birkaç yılda IOT 21. Yüzyılın en önemli teknolojilerinden biri haline gelmiştir. Artık hayatımızın içinde, gündelik hayatta kullanmış olduğumuz mutfak aletleri, termostat gibi birçok nesneyi internete bağlayabiliyoruz.  Bundan sonraki süreçte bu basit uygulamaların çok üstünde bir teknoloji mümkün, önümüzdeki günlerde birçok alanda IOT teknolojisi ile tanışacağımızdan hiç şüpheniz olmasın. 

IOT nesnelerin interneti teknolojisi, düşük maliyetli bilgi işlem, büyük verileri işleme, bulut ağı, mobil ve analitik teknolojiler sayesinde fiziksel nesnelerin minimum insan müdahalesi ile verileri toplayabiliyor ve güvenli bir şekilde paylaşmaya olanak sağlıyor. Yapılan yatırımlar ve gelişen teknoloji yakın gelecekte ülkemizde endüstri alanında endüstriyel IOT kavramı ile tanışmamıza neden olacaktır.

Endüstriyel IOT, endüstriyel ortamlarda internet bağlantılı makinelerin ürettikleri basit ve karmaşık verileri işleyen analitik bir sistemden oluşur. Basit sensörler, endüstiyel robotlar ve endüstri alanında kullanılan birçok makine ve cihazı kapsamaktadır.  Endüstri alanında bazı yaygın kullanımları sıralayacak olursak daha anlaşılır olacağını düşünüyorum.

  • Akıllı üretim
  • Akıllı güç şebekeleri
  • Akıllı şehirler
  • Bağlantılı lojistik
  • Akıllı dijital tedarik zinciri

Nesnelerin İnterneti IOT Nasıl Çalışır?

Nesnelerin interneti, bu teknolojiyi son günlerde sıkça duyuyoruz,  fakat bu teknolojinin nasıl çalıştığına dair birçoğumuz bilgi sahibi değiliz, yazımızın devamında bu teknolojinin nasıl çalıştığına dair kısa ve anlaşılır bilgiler vermek istiyorum.  Bir IOT sisteminin düzgün çalışması için dört farklı bileşene ihtiyaç vardır.  Bağlantı, sensörler, cihazlar, veri işleme ve bir kullanıcı ara yüzü

Nesnelerin interneti,  IOT sistemi ilk olarak bağlantı yolu ile iletişim kurduğu uygulamalardan veya sensörlerden verileri toplar.  Toplamış olduğu bu verileri daha sonra buluta gönderir. Verileri buluta göndermek için hücresel ağ,  uydu, Wİ-Fİ, Bluetooth  gibi yöntemler kullanılmaktadır. Veriler buluta ulaştığında yazılım verileri işler, daha sonra sistem nasıl bir eylem gerçekleştireceğine karar verir.   Yazılım sisteminin bir kullanıcı olmaksızın göndermiş olduğu uyarı ile cihazların veya sensörlerin otomatik bir şekilde çalışmasını sağlar. Bu sistemin kusursuz bir şekilde çalıştığının işaretidir.

IOT sisteminin çalışma prensibi işlerin büyük bir bölümünü insan müdahalesi olmadan gerçekleştirebiliyor. Fakat bu söylediklerimiz teknolojinin insan müdahalesine kapalı olduğu şeklinde anlaşılmamalıdır. Kullanıcılar istediklerinde bu cihazların ayarlarını istedikleri gibi yapabiliyor,  istedikleri talimatları girebiliyor,  verilere çok kolaylıkla ulaşabiliyorlar. 

Ülkemizde son yıllarda teknoloji alanında çok ciddi yatırımlar yapılmıştır. Bu sayede nesnelerin interneti alanında çok önemli gelişmeler yaşandı.  Türkiye’de şuan bu alanda en iddialı firma Ingeniousdur. Evinizi hiçbir altyapı çalışması olmadan 15 dakika içerisinde akıllı eve dönüştürme iddiasında, ünümüzdeki yıllarda çok daha iddialı çalışmalarla karşımıza çıkacağa benziyor.

Nesnelerin İnterneti Kullanım Alanları

Nesnelerin interneti kullanım alanları oldukça geniştir.  Aklınıza gelebilecek birçok nesne, nesnelerin interneti teknolojisi ile yönetilebilir.  Ayrıca endüstri alanında da oldukça yaygın bir kullanım alanı bulunmaktadır.  Bu kullanım alanları arasında tarım, otomotiv,  lojistik, perakende ve tüm sektörlerde genel güvenlik alanında kullanılabilmektedir.  Bu kullanım Allanlarından birkaç tanesinden bahsetmenin faydalı olacağını düşünüyorum.

İmalat

Üreticiler, imalat hattında IOT teknolojisi sayesinde sensörler aracılığı ile yaklaşan bir arızayı erken tespit edebilir, üretim hattında üretim çıktısının ne kadar gecikeceği ile ilgili ölçümler yapabilir. Bu teknolojinin kullanılması sayesinde şirketin işletim maliyetlerinin azalması, daha verimli çalışma süresi elde edilmesi ve şirket performansının iyileşmesi sağlamaktadır.

Taşımacılık ve Lojistik

Ulaşım ve lojistik sektörü çeşitli IOT uygulamalarından faydalanmaktadır.  Lojistik sektöründe taşımacılık yapan otomobil, kamyon, gemi,  gibi araçların IOT sensör verileri sayesinde yaşanan hava koşullarına ve aracın kullanılabilirliğine göre sürücüleri yeniden yönlendirebilir.  Sıcaklık veya soğukluk derecesi ile taşınan malzemelere uzaktan derece kontrolü yapılması için sensörler takılabilir. Bu sayede taşınma esnasında istenilen derece düştüğünde veya yükseldiğinde IOT uygulaması sayesinde merkezi kontrol sistemi tarafından müdahale etme imkânı sağlanmaktadır.

Sağlık hizmeti

IOT Nesnelerin interneti, teknolojisi sağlık sektörü için ciddi kolaylıklar sağlamaktadır.  Sağlık görevlilerinin genellikle tekerlekli sandalyeler gibi hastaları taşımak için kullandıkları araçların tam yerini bilmeleri gerekir. Bir hastanenin tekerlekli sandalyeleri IOT sensörleriyle donatıldığında, tekerlekli sandalyeler, merkezi bir sistem üzerinden izlenebilir, hareketleri takip edilebilmektedir.  Bu sağlık sektörü açısından kaliteli bir hizmet verme ve hasta memnuniyeti sağlama açısından oldukça önemlidir. IOT nesnelerin interneti kullanım alanları birçok sektörde şirketin performans ve işgücü açısından önemli bir iyileşme göstermesine neden olmaktadır.

Bu Yazıya Tepkiniz Nedir?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    _ok_oldum
    Şok Oldum
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    k_zg_n_m
    Kızgınım
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim

Merhaba, Malatya/yeşilyurt doğumluyum. Tekstil Teknoloji Teknisyenliği alanında önlisans yaptım ve şuan özel bir sektörde mesleğimi icra etmekteyim.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.