1. Anasayfa
  2. Sağlık

Düşük Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Düşük Nedir, Belirtileri Nelerdir?
0

Düşük Nedir?

Düşük,  gebeliğin 20.haftasından önce herhangi  bir nedenle bitmesine denir.  Maalesef bebeğin kaybedilmesi ile sonuçlanır. Yapılan araştırmalarda hamile anne adaylarının yüzde 20-25’inin düşük yaptığı  ve bebeklerini kaybettiği görülmektedir.  Gebelikte en sık görülen düşük  şekli, rahimde başlayan kasılmalar neticesinde oluşumu tamamlanmamış bebeğin kendiliğinden dışarı atılması şeklinde görülür.  Bu şekilde gerçekleşen düşüklerde doktora başvurulması gerekmektedir. Doktor muayenesinde hastanın rahiminde gebeliğe ait bir parçanın kalıp kalmadığına bakılır. Eğer rahimde bir parça kalmamış ise herhangi bir müdahale yapılmamaktadır. Fakat rahimde atılmayan bir parçanın kaldığı tespit edilirse rahim boşluğunun kürtaj olarak bilinen işlem ile temizlenmesi gerekmektedir.

 Gecikmiş düşük,  yaşanabilecek bir başka düşük şekli olarak karşımıza çıkmaktadır. Yaşanan bu düşüklerde bebek anne karnında ölmesine rağmen, rahimde kasılmalar başlamaz ve bebek anne rahminden dışarı atılamaz. Bu durum gecikmiş düşük olarak tanımlanmaktadır.  Bazı durumlarda ise gebeler boş gebelik ile karşılaşmaktadır.  Bu durumda ultrasonda gebelik kesesi görülür, fakat kesenin içinde bebek izlenememektedir. Hem boş gebeliklerde hemde gecikmiş düşüklerde  kürtaj ile rahmin  boşaltılması gerekmektedir. Aksi taktirde  özellikle anne rahminde ölmüş  bebeklerde   6 haftadan fazla  anne rahminde kalması durumunda doktorlar annenin kan pıhtılaşma sistemnin bozulacağını ve hayati tehlikeye gireceğini söylemektedir.

Düşüklerin nedenleri,  arasında bir çok etken bulunmaktadır.  bunları sıralayacak olursak  kan uyuşmazlıkları,  kromozom bozuklukları, şeker hastalığı, troit bezinin az veya çok fazla çalışması, bazı mikrobik hastalıklar, anne ve bebek arasında dolaşımı sağlamakta olan damarlarda pıhtılaşma bozukluğu gibi yaşanabilecek rahatsızlıklar düşüklere neden olabilmektedir.  Ayrıca annenin yaşayabileceği ani stresler,  karın bölgesine alınan darbe ve çarpmalar, annenin yüksek bir yerden atlaması veya düşmesi ile yaşanan sarsıntı nedeni ile düşük yapabilmektedir.

Düşük Belirtileri Nelerdir?

Düşük yapan gebelerin birçoğu düşük yaptığını anlayamayabiliyor. Birçoğu ise Yaşadıkları ağır semptomlar neticesinde doktora gitmeleri sonucunda düşük yaptığının farkına varıyor, bu nedenle hamile anne adayları için gebelikte bilinçli olmak çok önemlidir. Hamilelik dönemi ve öncesinde gerek aile sağlığı merkezlerinde gerekse belediyelerin düzenlemiş oldukları eğitim seminerlerine katılmak oldukça önemlidir. Ayrıca hamile anne adaylarını bilgilendirecek birçok kitapta bulunmaktadır. Sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmek ve yaşanabilecek olumsuzluklara erken müdahale edilebilmesi için anne adaylarının eğitimli olması gerekmektedir. Yaşanan düşüklerin birçok belirtisi bulunmaktadır. Bu belirtilerden en sık rastlananları aşağıda sıraladık.

  • Vajinal kanama bazı kadılarda bu kanama çok yoğun olur, kaybettikleri kan nedeni ile şok yaşanabilmektedirler.
  • Vajinada akıntı beyaz ve pembe renkte görülebilir
  • Hamilelik belirtilerinin kaybedilmesi bulantı ve kusma gibi
  • Alt karın bölgesinde şiddetli ağrı ve kramplar görülebilir
  •  Vajinada pıhtı ve doku boşalması
  • Solgun bir yüz ve sersemlik hissi
  • Diğer belirtiler arasında sırt ağrısı da görülmektedir

Düşük Riskleri Nelerdir?

Düşük yaşanması sonrasında en büyük risk kanama ve rahimde parça kalmasıdır. Diğer bir risk ise enfeksiyondur. Gebeliğin ilk haftalarında yaşanan düşüklerde ciddi kanamalar olmazken gebelik haftası arttıkça çok büyük kanamalar yaşanabilir. Eğer erken müdahale edilmezse düşük yapan kişiye kan verilmesi gerekebilir.

Enfeksiyon, düşük sonrası yaşanabilecek riskler arasındadır.  Gebelikte özellikle ilk üç ayda yaşanan düşüklerin sonrasında enfeksiyon gelişebilmektedir. Yapılan araştırmalarda erken düşüklerde hastaların yüzde %15 ‘inde enfeksiyon görülüyor.

Düşük sonrasında bazı belirtiler görüldüğü taktirde doktorunuza başvurmanızda fayda var. Bu belirtiler arasında kötü kokulu akıntı, kasık ağrısı, rahimde hassasiyet, ateş, enfeksiyon belirtileri arasındadır. Düşük sonrasında bu belirtileri görüyorsanız enfeksiyon gelişmiş olma ihtimali çok yüksektir. Vakit kaybetmeden doktorunuza gitmeniz gerekir.

Düşükten sonra parça kalması, erken düşüklerde normalde kendiliğinden düşer. Ancak kendiliğinden düşmediği durumlarında yaşandığı görülmektedir. Bu durumda kürtaj yolu ile içerde kalan parçanın temizlenmesi gerekmektedir. Düşükten sonra parça kaldığını anlamak için yaşanabilecek bazı belirtileri bilmek gerekir. Bu belirtiler, arasında durmak bilmeyen kasık ağrısı, ateş, kötü kokulu akıntı gibi belirtiler görülür bu belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmeden mutlaka doktorunuzla iletişime geçmeniz gerekmektedir.

Bu Yazıya Tepkiniz Nedir?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    _ok_oldum
    Şok Oldum
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    k_zg_n_m
    Kızgınım
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim

Merhaba, Malatya/yeşilyurt doğumluyum. Tekstil Teknoloji Teknisyenliği alanında önlisans yaptım ve şuan özel bir sektörde mesleğimi icra etmekteyim.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.