1. Anasayfa
  2. Teknoloji

Neuralink Çip Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Çalışır?

Neuralink Çip Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Çalışır?
0

Neuralink Projesi

Elon Musk, son günlerde teknoloji alanında açıkladığı projelerle dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor. En son açıklaması Neuralink çip projesi ile ilgili yakın gelecekte yaşanacak gelişmeler oldu. Proje teknoloji alanında heyecan uyandırsa da dünyada birçok insan tarafından kuşkuyla karşılanıyor.

Elon Musk, 2015 yılında yapay zekâ alanında yaptığı çalışmaları geliştirmek ve teşvik etmek amacı ile kar amacı gütmeyen bir araştırma şirketi olarak faaliyet gösterecek olan OpenAl‘i kurmuştur. Ardından Temmuz 2016 yılında Beyin-bilgisayar ara yüzü geliştirmeyi hedefleyen bir neroteknoloji şirketi Neuralink’i kurdu. Peki, Elon Musk’un son günlerde proje hakkında yeni bilgiler verdiği insanların beynine çip takma hedefi olan Neuralink projesi nedir?

Neuralink Nedir?

Neuralink, insan beynine cerrahi olarak yerleştirilecek bir çip, proje ile insan beyninin yapay zekâ ile birlikte çalışması hedefleniyor. Bu sayede beyindeki elektrik sinyallerini incelemeye ve çeşitli tıbbi rahatsızlıkları iyileştirmeye yardımcı olabilecek çözümlerin geliştirileceği iddia ediliyor. Ayrıca insanlar düşünce yolu ile makinelerle iletişim kurabilecek. Elon Musk, Neuralink Corporation, şirketini 2016 yılında kurdu. Sekiz nörolog ile beyin-makine ara yüzü geliştirme çalışmalarına başladı. Çalışmalarda önemli bir mesafe kaydedildi. Hayvanlar üzerinde deneyler devam ediyor en son neuralink domuz deneyi gerçekleştirdikleri bir hayvan ile tanıtım yapıldı. 2021 yılında insanlar üzerinde deneyler başlayacak. Bunun için ABD Gıda ve İlaç Düzenleme Kurumunun onay vermesi bekleniyor.

Neuralink çip 23 mm çapında ve sadece 8 mm kalınlığındadır. Elektrotların beyne bağlantılı kabloları saç telinden bile ince, çip basınç ve sıcaklık ölçebilme gibi özelliklere sahip olacak. Yapılan açıklamalarda mevcut kullanımda olan teknolojilerden çok daha yüksek bir hıza sahip olacağı açıklandı. Çipin kafatasına yerleştirilmesi için cerrahi operasyonu gerçekleştirecek bir robot tasarlandı. Tasarlanan bu robot çok kısa sürede, dakikalar içinde çip takma işlemini gerçekleştirebilecek. Cerrahi operasyonda beyin enfeksiyonu riskinin olmadığı iddia ediliyor.  Nueuralink’in başkanı Max Hodak‘ın yaptığı açıklamaya göre Kafatasına birden fazla cihaz yerleştirilebiliyor.

Neuralink-nedir-nasil-calisir

Neuralink Nasıl Çalışır?

Neuralink projesinin nasıl çalıştığını anlamak için beyninizin nöronları kullanarak vücudunuzun farklı bölgelerine nasıl bilgi gönderdiğini öğrenmelisiniz. Beyinde bulunan nöronlar, büyük bir ağ oluşturmak için birbirine bağlanır ve bu sayede nörotransmiterler adı verilen kimyasal sinyalleri kullanarak iletişim kurar. Bu çalışma prensibi örnek alınarak proje geliştirilmiştir. Beyinde bulunan sinir hücreleri, elektriksel sinyal yolu ile birbiri ile iletişim kurar. Beyin-makine arayüzü de dış bir cihaz ile beyin arasında sinyaller göndererek birbiri ile iletişim kurmayı hedefliyor. Bu şekilde ne düşündüğünüzü okuyabilecek ve konuşmadan makinelerle iletişim kurmanın yolunu açacaktır. Ayrıca özel bir uygulama kullanılarak dil gibi farklı beceriler öğrenmeye imkân sağlayacak. Bu uygulama üzerinde de çalışmalar devam ediyor. Şuanda verileri aktarmak için bluetooth veya başka bir teknolojinin kullanılacağına dair net bir bilgi yok, ancak işlemin kablosuz olacağı kesin.

Neuralink Ne İşe Yarar

Neuralink çip Projesi 2016 yılından buyana çok hızlı gelişmeler gösterdi. Son yapılan açıklamalarla beyne takılacak olan çipin olumlu ve olumsuz yönleri tartışılıyor. Projenin yakın gelecekle ilgili planları arasında Parkinson ve Alzheimer hastalarının tedavi edilmesi planlanıyor. Ayrıca engelli kişilerin bilgisayara bağlanabilen akıllı protezlerini düşünceleri ile kontrol edebilmelerine imkân sağlayacak. Eğer bu mümkün olursa üç yeni teknoloji Yapay zekâ, Nesnelerin interneti (IoT)  ve Neurolink chip teknolojileri birlikte kullanılmış olacak. Orta ve uzun vadede insanların beyin sinyalleri ile oyun oynamaları mümkün gözüküyor. Elon Musk, tesla projesinde Neuralink’i araçların otomatik pilot kontrolünü sağlamak için kullanacağını daha önce açıklamıştı. Yaşanan gelişmelerle yapay zekâ teknolojisinin gelişimi ve yaygınlaşması hızlanacak. Proje bu yönü ile olumlu bir izlenim verirken öteki taraftan dünyada projeye kuşku ile bakan birçok insan var. Bu düşünceye sahip olan kişiler projenin insanları yarı robot yarı insan haline getireceğini ve insan ırkını yok etmeye yönelik bir hamle olduğunu iddia ediyor. İnternet üzerinde bu konu üzerinde komplo teorisi olarak değerlendirilebilecek birçok yayın bulmak mümkün, zamanla projenin nasıl gelişeceği ve nasıl sonuçlar doğuracağını hep birlikte göreceğiz. Tek temennimiz teknoloji alanında yaşanan gelişmelerin insanlığın yararına olmasıdır.

Bu Yazıya Tepkiniz Nedir?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    _ok_oldum
    Şok Oldum
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    k_zg_n_m
    Kızgınım
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim

Merhaba, Malatya/yeşilyurt doğumluyum. Tekstil Teknoloji Teknisyenliği alanında önlisans yaptım ve şuan özel bir sektörde mesleğimi icra etmekteyim.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.