1. Anasayfa
  2. Teknoloji

Yapay Zekâ Nedir? Nasıl Çalışır?

Yapay Zekâ Nedir? Nasıl Çalışır?
0

Yapay Zeka

Yapay zekâ nedir? Nasıl çalışır?” Son yıllarda teknoloji alanında üzerinde çok konuşulan bir konu, internette konu ile ilgili birçok komplo teorisine rastlamak mümkün, bu komplo teorileri, insanlığın yok edilmesi, yapay zekâ ile robot şehirler kurulması ve insanların yapacağı işleri robotlara yaptırmak gibi birçok komplo teorisine sizde rastlamış olabilirsiniz. Biz yazımıza komplo teorilerine girmeden devam edelim. Ülkeler ve işletmeler yapay zekâ ile ilgili çok ciddi yatırımlar yapıyorlar. Ülkemizde de yapay zekâ alanında çok önemli çalışmalar ve yatırımlar var. Türkiye son 10 yılda yapay zekâ alanına yatırım yapan ülkeler arasında yerini aldı. Yaklaşık olarak 3,5 milyar dolarlık yapay zekâ teknolojisi harcamasıyla bölge ülkeleri arasında öne çıkıyor.

Yapay zekâ teknolojisi hayatımızın birçok alanında görmeye başladık. Sesli asistanlar, çevrimiçi sohbet ve perakende gibi basit alanlarda kullanılıyor. Robotik çalışmalar gibi daha ileri düzey çalışmalar, tüm dünyada hızla devam ediyor. Yapay zekâ ile ilgili her gün yeni bir haber duymamız mümkün. En son duyduğum haber robot çoban köpekleri olmuştu. Önümüzdeki günlerde yapay zekâ ile ilgili daha ilginç ve şaşırtıcı haberler duyabiliriz.  Bu gelişmeler ışığında yapay zekâ eğitimi konusunda alt yapı anlamında önemli adımlar atıldı.

Gelişmeleri yakından takip eden öğrencilerde üniversite tercihlerinde yeni açılan, yapay zekâ mühendisliği bölümlerini tercih etmeye başladı.  Az sayıda üniversitede bölüm açılmasından kaynaklı kayıtlar sınırlı sayıda yapılabilmektedir.  Yapay zekâ ve teknolojik gelişmelere ilgi duyan öğrencilerden yoğun ilgi olduğu yapılan başvurularda görülmektedir. Peki, üzerinde konuştuğumuz bu yapay zekâ nedir?

Yapay Zekâ Nedir ?

Yapay zekâ, kısa bir tanım yapacak olursak, İngilizce karşılığı “artificial intelligence” olarak ifade edilmektedir. Teknoloji alanında ise “AI” şeklinde bir kısaltma kullanılmaktadır. Teknik tanımından çok insanlar anlayacağımız şekliyle neyi ifade ettiğini daha çok merak ediyor. Yapay zekâ, bilgisayarların normalde insan zekâsı gerektiren işleri yapmak için kullandığı bir teknolojidir. Yapay zekânın diğer bir farklı tanımı ise insan beyninin düşünme yapısının taklit edilmesidir. Yapay zekâ geçmişi aslında oldukça eskidir. Modern bilgisayarlarla eş zamanlı gelişmeler sağlamıştır. Peki, yapay zekâ kimin fikriydi? Kim ilham kaynağı oldu ve bu noktalara kadar geldi.  İlham kaynağı olan kişi ünlü matematik ve bilgisayar bilimci AlanMathison Turing‘dir. 1943 sonrasında ikinci dünya savaşı yıllarında üretilen kripto analizi ile üretilmiş olan elektromekanik cihazlar ile birlikte, yapay zekâ kavramları konuşulmaya başlandı. Zamanla yapay zekâ alanında önemli gelişmeler yaşanmıştır. Son yıllarda ise yaşanan gelişmelere bakarak büyük bir sıçrama yaşandığını söyleyebiliriz.

Makineler, 20 yıl içerisinde bir insanın yaptığı her işi yapabilecektir. Bu sözler Herbert A. Simon‘a aittir. Yapay zekâ ile ilgili hedeflerini ve zihninde olanı açıkça ifade etmiştir. Söylemiş olduğu gerçekleşmemiştir. Ancak bu sözler aslında birçok alanda yapay zekânın hayatımızın her alanında karşımıza çıkabileceğine yönelik önemli bir tespittir.

Yapay Zekâ Nasıl Çalışır ?

Yapay zekâ çalışma prensibi, bağımsız olarak öğrenebilme ve öğrendikleri karşısında akıllı algoritmalarla sorunlar karşısında yüklenen verileri analiz ederek çözümler üretebilmektedir.  Yapay zekâ yazılımlarındaki en önemli özellik bağımsız öğrenebilme özelliğidir. Yapay zekânın çalışma prensibini altı başlıkta kısa bir şekilde ifade edeceğiz. 

  • Makine öğrenimi, sistemlere, açık bir şekilde programlanmadan deneyimlerden otomatik olarak öğrenme ve gelişme yeteneği sağlayan bir yapay zekâ (AI) uygulamasıdır. 
  •  Derin öğrenme, belirli bir veri kümesiyle sonuçları tahmin eden birden çok katmandan oluşan bir makine öğrenimi yöntemidir. Yapay zekânın bir alt dalı olarak tanımlanabilir.
  • Nörol ağlar, Bir sinir ağı (ağ), biyolojik yapay veya (matematiksel) nöronların bir ağı veya devresidir. Yapay sinir ağları, yapay zeka sorunlarını çözmek için tasarlanmıştır. Bunun için biyolojik nöronlar arasındaki bağlantılar veya yükler olarak ifade edilir.
  • Doğal Dil İşleme, NLP, (Natural Language Processing) olarak bilinir. Yapay zekâ dil işleme alt kategorisidir.
  • Bilgisayar görüşü,  insanların görsel olarak yaptığı görevleri bilgisayar sistemi veya makine olarak görsel işleme yolu ile yapılmasıdır.
  • Bilişsel Hesaplama, Bilişsel hesaplama algoritmaları insan beynini taklit etmeye çalışır ve metni, görüntüleri, konuşmayı ve nesneleri bir insanın yaptığı gibi yorumlayarak istenen çıktıyı verir.

 

Bu Yazıya Tepkiniz Nedir?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    _ok_oldum
    Şok Oldum
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    k_zg_n_m
    Kızgınım
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim

Merhaba, Malatya/yeşilyurt doğumluyum. Tekstil Teknoloji Teknisyenliği alanında önlisans yaptım ve şuan özel bir sektörde mesleğimi icra etmekteyim.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.