1. Anasayfa
  2. Teknoloji

UHF ve VHF Nedir?

UHF ve VHF Nedir?
0

UHF ve VHF Arasındaki Fark Nedir?

Pek çok kişi, elektronik iletişimle ilgili bir dizi durumda UHF ve VHF terimlerinin uygulandığını duymuştur . Her iki terim de radyo, televizyon ve hatta cep telefonu yayınlarında kullanılmış ve hala kullanılan farklı frekans türlerine atıfta bulunmak için kullanılmaktadır. UHF ve VHF arasındaki temel farklardan biri, her iki frekansın da genel elektromanyetik spektrumun parçası olmasına rağmen, bu spektrum boyunca iki farklı frekans bandı olmasıdır.

UHF veya ultra yüksek frekans, 300 megahertz veya MHz ile 3000MHz arasındaki aralığı kapsayan bantla ilgilidir . VHF veya çok yüksek frekans, 30 MHz ila 300 MHz frekans aralığını kapsayan daha düşük bir seviyede çalışır. Hem UHF hem de VHF, yıllar boyunca radyo ve televizyon yayınları için kullanılmıştır, ayrı istasyonlara bantlar boyunca belirli yayın aralıkları atanmıştır. Devlet kurumları normalde, bir ulusun herhangi bir bölgesindeki yayıncılara her bir bandın ne kadarının sunulacağını belirler.

Cep telefonu kulelerinde genellikle UHF ve VHF frekanslarını işlemek için ayrı alıcılar ve vericiler bulunur.

UHF ve VHF’nin her biri belirli iletişim durumlarında kullanılmıştır. Örneğin, VHF normalde FM radyo yayınları için tercih edilen bant iken, UHF genellikle havadan televizyon yayınlarında kullanım için tercih edilen bant olmuştur. Buna karşılık, UHF bandının üst aralığı genellikle amatör radyo operasyonları için kullanılır . Ticari radyo ve televizyon yayıncılığında olduğu gibi, devlet kurumları, belirli bir ülkedeki radyo operatörlerinin iletişimleri için yasal olarak kullanabilecekleri menzil veya frekansları belirler.

Cep telefonları açısından, UHF, iletişim amaçları için analog sinyalleri kullanan mobil ekipman için bant veya frekans sağlar. Hem UHF hem de VHF, analog televizyon sinyallerinin ortak kullanımda olduğu dünyanın bazı kısımlarında hala kullanılmaktadır. Ek olarak, VHF, sivil havacılıkta olduğu kadar topluluklar içindeki kamu hizmeti duyuruları için de yaygın olarak kullanılmaktadır.

UHF ve VHF, elektromanyetik spektrum boyunca kullanılan çeşitli frekans türlerinden yalnızca ikisidir. VLF veya çok düşük frekans, 30 kHz altındaki herhangi bir ses iletimini içerirken, LF veya düşük frekans 30 ila 300 kHz aralığındadır. MF veya orta frekans, 300 kHz ila 3 MHz arasında değişir ve genellikle AM ​​radyo yayınları için kullanılır. HF veya yüksek frekans 3MHz ila 30MHz arasında değişir ve genellikle kısa dalga uygulamalarında kullanılır. UHF’nin üzerindeki frekans aralığı genellikle SHF veya süper yüksek frekans olarak bilinir ve genellikle yalnızca birkaç ülkede hükümet ve askeri kullanımla sınırlıdır.

Bu Yazıya Tepkiniz Nedir?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    _ok_oldum
    Şok Oldum
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    k_zg_n_m
    Kızgınım
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim

Merhaba, Malatya/yeşilyurt doğumluyum. Tekstil Teknoloji Teknisyenliği alanında önlisans yaptım ve şuan özel bir sektörde mesleğimi icra etmekteyim.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.