1. Anasayfa
  2. Sağlık

Maymun Çiçeği Virüsü Nedir

Maymun Çiçeği Virüsü Nedir
0

Maymun Çiçeği Virüsü

Maymun çiçeği virüsü, hem insanları hem de maymunları etkileyen nadir bir durumdur. 1980’de kökü kazınmış olan çiçek hastalığına benzer. Her iki virüs de ateş ve döküntüye neden olur, ancak maymun çiçeği enfeksiyonu genellikle çiçek hastalığından daha az şiddetlidir. Maymun çiçeği virüsü, enfekte bir hayvanın vücut sıvısı veya deri lezyonu ile insan teması yoluyla yayılabilir

Maymun Çiçeği Virüsü Nedir ?

Maymun çiçeği virüsü, maymun çiçeğine neden olan nadir bir virüstür.

Maymun çiçeği, insanları ve diğer primatları etkileyen viral bir hastalıktır. Virüsün bulaştığı kişilerde döküntü, ateş ve baş ağrısına neden olabilir. Maymun çiçeği ile çiçek hastalığı arasında küçük farklılıklar vardır; örneğin, maymun çiçeği insandan insana çiçek hastalığı kadar kolay yayılmaz.

Maymun çiçeği hastalığı, 1980 yılında ortadan kaldırılan çiçek hastalığına çok benzemektedir.

Maymun çiçeği virüsü, çiçek ve inek çiçeği virüslerini de içeren Orthopoxvirus cinsinin bir üyesidir. Maymun çiçeği virüsü insanlarda şiddetli olabilen ancak çiçek hastalığı kadar bulaşıcı veya ölümcül olmayan viral bir hastalığa neden olur.

Çiçek hastalığından daha az tehlikeli olmasına rağmen, maymunlarla veya maymun çiçeği virüsü bulaşmış olabilecek diğer hayvanlarla çalışırken önlem almalısınız.

Maymun Çiçeği Virüsü Belirtileri Nelerdir ?

Her iki virüs de ateş ve döküntüye neden olur, ancak maymun çiçeği enfeksiyonu genellikle çiçek hastalığından daha az şiddetlidir.

  • Maymun çiçeği çiçek hastalığından daha az şiddetlidir. Ortalama maymun çiçeği enfeksiyonu yaklaşık bir hafta sürer ve çoğu insan 10 ila 14 gün içinde komplikasyonsuz iyileşir. Ancak nadir durumlarda ciddi hastalıklar ortaya çıkabilir.
  • Maymun çiçeği, 1980’de ortadan kaldırılmadan önce çiçek hastalığının öldürdüğü kadar çok insanı öldürmez. Çiçek hastalığının genel ölüm oranı %30’du, ancak maymun çiçeği ilk kez 1970 yılında tespit edildiğinden beri her 1 milyon vakada sadece 1 ölümle sonuçlanmıştır (her 5 milyon enfeksiyonda 1 ölüm).
  • Maymun çiçeği geçiren kişilerde, çiçek hastalığı geçirenlere kıyasla kabuk bağlayan ve hızla iyileşen deri lezyonları görülme olasılığı daha yüksektir. Maymun çiçeği geçiren kişilerde çiçek hastalığına yakalananlara göre daha az deri lezyonu görülme eğilimi vardır. İki hastalık arasındaki bu farkın nedeni belirsizdir, ancak virüslerin kendileri veya konakçıları (maymunlara karşı insanlar) arasındaki farklılıklarla ilgili olabilir.

Maymun çiçeği virüsü Maymun çiçeği virüsü, insanların enfekte bir hayvanın vücut sıvısı veya deri lezyonu ile temas etmesiyle yayılır.

Maymun çiçeği virüsü, insanların enfekte olmuş bir hayvanın vücut sıvısı veya deri lezyonuyla temas etmesiyle yayılır.

Maymun çiçeği hastalığına yakalanmanın en yaygın yolu, virüsü taşıyan bir maymuna veya başka bir hayvana dokunmak ve ardından yüzünüze veya ağzınıza dokunmaktır. Ayrıca yatak ve giysi gibi enfekte bir hayvanla temas etmiş bir şeyle temas ederek de kapabilirsiniz.

Maymun çiçeği belirtileri arasında ateş, baş ve kas ağrıları, şişmiş lenf düğümleri ve tüm vücutta gelişen döküntü yer alır.

Maymun çiçeği geçirdiğinizi düşünüyorsanız, CDC size şunları önermektedir:

  • Sağlık uzmanınızı veya 1-800-232-4636 (Ülke çapında) veya
  • 1-800-CDC-INFO (1-800 232 4646) numaralı telefonu arayın.
  • Doktorunuz geri dönmenizin uygun olduğunu söyleyene kadar işten ve okuldan uzak durun.

Maymun çiçeği “monkeypox” adı verilen bir virüsten kaynaklanır. Kemirgenler, yarasalar ve maymunlar gibi hayvanlardan insanlara bulaşabilir. Maymun çiçeği olan kişiler enfeksiyonu diğer insanlara doğrudan temas yoluyla bulaştırmazlar. Bunun yerine, enfekte bir hayvanın kanı veya diğer salgılarıyla kirlenmiş belirli giysiler, yatak takımları, deri lezyonları vb. ile temasa geçerek alırlar. Bununla birlikte, özel önlemlerin alındığı (örneğin koruyucu ekipman giyilmesi) hastane ortamı dışında enfekte bir kişiyle kısa süreli yüz yüze temastan kaynaklanan insandan insana bulaşma rapor edilmemiştir.

Döküntü kabarabilir, ülserleşebilir ve iyileşmeden önce kabuk bağlayabilir.

Döküntü kabarabilir, ülserleşebilir ve iyileşmeden önce kabuk bağlayabilir. Döküntü avuç içlerine veya ayak tabanlarına yayılabilir.

Maymun çiçeği virüsü çiçek hastalığı virüsü ile yakından ilişkilidir, ancak çiçek hastalığı kadar şiddetli semptomlara yol açmaz.

maymun çiçeği virüsü belirtileri

 

Maymun çiçeği döküntüsü avuç içlerine veya ayak tabanlarına yayılabilir.

Maymun çiçeği, monkeypox virüsünün neden olduğu nadir bir hastalıktır. Maymun çiçeği deri döküntüsü ve ateşe neden olabilir veya herhangi bir belirtiye neden olmayabilir. Maymun çiçeği geçiriyorsanız, enfeksiyonu diğer insanlara bulaştırabilirsiniz.

Maymun çiçeği, enfekte hayvan veya salgıları (sıvıları) ile doğrudan temas yoluyla yayılır. İnsanların bu virüsü kapmasının en olası yolu, maymun çiçeğinin kemirgenler ve maymunlar gibi virüsü taşıyan hayvanlarda doğal olarak görüldüğü Afrika’dan gelen ölü veya hasta vahşi hayvanları hastalık belirtisi göstermeden ellemektir.

Maymun çiçeği için kuluçka süresi (bulaşıcı bir ajana maruz kalma ile semptomların başlaması arasında geçen süre) iki ila 21 gün arasında değişir, ancak çoğunlukla maruziyetden 6-12 gün sonra ortaya çıkar. İlk maruziyetden sonra, bir kişinin ateş, baş ağrısı ve kas ağrıları gibi semptomlarla hastalanması 1-2 hafta daha sürer; nadiren bu durum zatürre veya menenjit gibi daha ciddi komplikasyonlara dönüşür

  • Çoğu hasta tedavi olmaksızın birkaç hafta içinde iyileşir.
  • Çoğu hasta tedavi olmaksızın birkaç hafta içinde iyileşir.
  • Döküntü avuç içlerine veya ayak tabanlarına yayılabilir.
  • Ancak maymun çiçeği çiçek hastalığı kadar tehlikeli değildir.

Hastaların çoğu tedavi olmadan birkaç hafta içinde iyileşir: Araştırmacılar bu nadir durumun yüksek bir ölüm oranına sahip olmadığına inanmaktadır.

Hastaların çoğu tedavi olmaksızın birkaç hafta içinde iyileşir: Araştırmacılar bu nadir durumun yüksek bir ölüm oranına sahip olmadığına inanmaktadır.

Oldukça bulaşıcı ve ölümcül olan çiçek hastalığının aksine, maymun çiçeği yalnızca enfekte kişinin başka birinin üzerine öksürmesi veya hapşırması durumunda insandan insana yayılır. Solunum yoluyla ya da kontamine yüzeylerle temas yoluyla bulaşmaz. Virüs vücut dışında uzun süre hayatta kalamaz ve kontamine yiyecek veya su yeme veya içme yoluyla yayılmaz, ancak enfekte bir hayvanla (maymun gibi) veya taşıma sırasında sıvılarıyla doğrudan temas yoluyla yayılabilir.

Maymun çiçeği virüsü enfeksiyonu için önerilen bir tedavi bulunmamakla birlikte, vücudunuz enfeksiyonla doğal yollardan savaşırken bazı ilaçlar semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir

Maymun çiçeği çiçek hastalığına benzer ama sizin için daha iyidir çünkü sizi öldürmez

Maymun çiçeği çiçek hastalığı kadar şiddetli olmasa da, yine de yakalanmak isteyeceğiniz bir şey değildir. Neyse ki, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) maymun çiçeğinin insandan insana bulaştığına dair bilinen bir vaka olmadığını bildirmektedir. Eğer siz de benim gibi bu hastalığa kaç kişinin yakalanabileceğini merak ediyorsanız, maymun çiçeği geçiren birinin yanında bulunan kişilerin hastalığa yakalanma ihtimalinin yalnızca %2 olduğunu söylemekten memnuniyet duyarım. Yani virüsü kapma riski olsa da, bu hastalığa yakalanma olasılığınız düşük.

İyi haber bununla da bitmiyor: CDC, 1967 ile 2017 yılları arasında dünya çapında sadece 69 vakanın rapor edildiğini bildiriyor! Bu rakamlara farklı bir perspektiften baktığımızda şu anlama gelmektedir: Maymun Çiçeği hastalığına yakalananların sayısı Çiçek hastalığına yakalananların sayısından (1 milyon) %99 daha azdır.

Sonuç olarak, maymun çiçeği enfeksiyonunun belirtilerinin farkında olmalı ve salgın olan bölgelerde hayvanlarla temastan kaçınmalıyız. Enfekte bir hayvanla temas ettikten sonra ateş veya kızarıklık belirtileri gösterirseniz, derhal tıbbi yardım alın.

Bu Yazıya Tepkiniz Nedir?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    _ok_oldum
    Şok Oldum
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    k_zg_n_m
    Kızgınım
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim

Merhaba, Malatya/yeşilyurt doğumluyum. Tekstil Teknoloji Teknisyenliği alanında önlisans yaptım ve şuan özel bir sektörde mesleğimi icra etmekteyim.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.